Ameriška vojaška plovila v občutljivih vodah

Za Kitajsko je nesreča ameriškega rušilca le znak več, da je v zahodnem Tihem oceanu promet postal pregost.

pon, 19.06.2017, 20:00

Kaj bi se zgodilo, če bi se v zahodnem Tihem oceanu križali poti ameriškega rušilca in kitajske oziroma ruske trgovske ladje? Takšno vprašanje zastavlja uvodnik partijskega časopisa Global Times, ki nesrečo rušilca USS Fitzgerald blizu japonskega pristanišča Jokosuka postavlja v širši politični kontekst.

»Če bi ladja, ki je zadela ob ameriški rušilec, plula pod katerokoli od teh zastav (kitajsko ali rusko), bi bila situacija bolj zapletena in bi se iz nje morda razvila geopolitična kriza,« je navedeno v uvodniku. Njegov avtor ne pozabi izraziti sožalja za izgubljena življenja, izpostavi pa nevarnost prisotnosti ameriških vojaških plovil v politično občutljivih vodah.

Rušilec Fitzgerald, ki se je vračal z misije v Južnokitajskem morju, in trgovska ladja ACX Crystal, ki je pod filipinsko zastavo prevažala blago iz Nagoje do Tokia za japonskega naročnika, sta se zaletela v noči s petka na soboto, 56 navtičnih milj od Jokosuke. Ob trku vojaške ladje, težke 8315 ton, in kontejnerskega velikana z nosilnostjo 29.000 ton je bil ameriški rušilec veliko bolj poškodovan. V ponedeljek so objavili seznam sedmerice umrlih mornarjev. Preiskava vzrokov nesreče in odgovornosti zanjo se te dni nadaljuje.

Za plačilo s kartico, Paypalom ali preko UPN (plačilni nalog), obiščite stran www.delo.si/digitalno in izberite paket po vaši meri. Imamo tudi takega z izdatnim popustom za naročnike na našo tiskano izdajo! Nato sledite navodilom za registracijo, v sklopu katere boste sklenili tudi digitalni naročniški paket.


Želite brati več?
Cenik
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
* Naročnina po preteku prvega meseca naročnine se obračuna po veljavnem ceniku Delo d.o.o.
Preberite posebne pogoje, povezane z digitalnimi naročninami.
Prijavi sovražni govor