Ameriški lovec sestrelil sirskega

ZDA s četrtim napadom na sirske sile v mesecu dni krepijo delovanje v Siriji.

pon, 19.06.2017, 07:45

Ameriško letalo je v nedeljo v bližini mesta Raka sestrelilo lovski bombnik sirske vojske, češ da je hotel napasti položaje Sirskih demokratičnih sil. To še stopnjuje napetost med režimom v Damasku, ki ga podpira Rusija, ter uporniškimi enotami z ameriško zaslombo.

Sirske demokratične sile (SDF), ki jih sestavljajo pretežno Kurdi z nekaj arabskimi enotami, že tedne ožijo obroč okoli Rake, prestolnice skrajne Islamske države (IS), in se v uličnih bojih počasi bližajo njenemu središču. Vojska predsednika Bašarja al Asada pa je v hitri ofenzivi iz Alepa prodrla v bližino Rake in tudi tam prišla v stik z enotami SDF. Čeprav med obema stranema obstaja tih dogovor o nenapadanju in so njun cilj skrajneži Islamske države, okoli Rake poteka tekmovanje za strateške točke, ki omogočajo nadzor nad cestnimi povezavami, naftnimi polji in vodo iz reke Evfrat.

Jeza Damaska

Po poročanju Pentagona so sirske sile, lojalne al Asadu (poleg ostankov sirske vojske so njihova hrbtenica predvsem libanonski Hezbolah, okrepitve iz Irana in Iraka ter palestinski borci), v nedeljo popoldne napadle položaje SDF v bližini kraja Ja'Din jugozahodno od Rake. Ameriška letala so nekajkrat nizko preletela bojišče, kar je ustavilo napredovanje provladnih sil, ameriški poveljniki pa so prek nujne telefonske zveze, vzpostavljene za usklajevanje letalskega delovanja, poklicali ruske enote in poskušali umiriti razmere. Toda ob 6.43 je sirski suhoj 22 odvrgel bombe v bližini SDF, ameriški F/A-18 pa ga je sestrelil, potem ko se ni odzval na radijske pozive.

Pentagon je napad upravičil z besedami, da so upoštevali pravila kolektivne samoobrambe za zaščito svojih sirskih partnerjev. Sirska vojska je potrdila smrt pilota ter trdila, da je njeno letalo ciljalo enote Islamske države. »(Ameriški) napad kaže na sodelovanje med ZDA in IS in razkriva zle namene ZDA pri vodenju terorizma ter njegove uporabe za doseganje ameriško-sionističnega projekta v regiji,« so zapisali. Ameriški viri so zanikali navedbe o bombardiranju Islamske države, saj je Ja'Din pod nadzorom SDI. Prav tako so poudarili, da si ne želijo spopadov s sirsko vojsko, ruskimi enotami ali šiitskimi milicami, ki podpirajo režim v Damasku.

Iranske rakete

Cilj šiitske koalicije ni samo zavzetje z nafto bogate pokrajine Deir al-Zour in osvoboditev istoimenskega mesta, pač pa vzpostaviti šiitsko os in oskrbovalni koridor od Libanona prek Sirije in Iraka vse do Irana. Iran je v nedeljo izstrelil več raket srednjega dosega na cilje v Siriji in se tako Islamski državi maščeval za nedavni teroristični napad v Teheranu. Hkrati je znova pokazal na svojo vse bolj dejavno vlogo v Siriji in naraščajočo moč v  regiji, kar je pomenljivo sporočilo nasprotnikom, posebej Izraelu in Saudski Arabiji ter seveda ZDA.

Prijavi sovražni govor