Ciklon Winston na Fidžiju za seboj pustil številne žrtve in opustošenje

Najhujši tropski ciklon južne poloble je zahteval najmanj 20 življenj. Bojijo se, da bo žrtev še več.
Objavljeno
22. februar 2016 12.03
FIJI-WEATHER-AID
Mo. B.
Mo. B.

Suva − Iz tihomorske otoške države Fidži, ki jo je v soboto ponoči zajel silovit tropski ciklon Winston, poročajo o najmanj 20 smrtnih žrtvah in obsežni gmotni škodi. Bojijo se, da bo število žrtev še višje, saj še vedno zbirajo poročila iz odmaknjenih krajev.

Posnetki z zraka so razkrili razsežnosti opustošenja – celotne vasi so zravnane s tlemi, poškodovana je infrastruktura ... »Podobe zračnih posnetkov, narejenih nad prizadetimi območji, so resnično srce parajoče in ne dopuščajo veliko dvoma o silovitosti ciklona. Pred Fidžijem je dolga pot okrevanja,« je povedal predstavnik ZN za Fidži Osnat Lubrani.

Po zadnjih uradnih podatkih je neurje zahtevalo 20 življenj, a bo žrtev najverjetneje še več. »Ob upoštevanju jakosti neurja in posnetkih, ki smo jih videli doslej, obstaja bojazen, da bo število ubitih danes še naraščalo, več sto ljudi pa da je ostalo brez domov, z uničenimi življenji,« je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedala predstavnica Oxfama Raijeli Nicole.

Zaradi ciklona je bilo od sobote zaprto tudi mednarodno letališče Nadi, danes pa je tam znova stekel letalski promet. Medtem ko turisti danes množično zapuščajo državo, so na poti tja že letala s humanitarno pomočjo. Najprej bodo s hrano, vodo in zdravili oskrbeli evakuacijske centre, v katerih je še vedno nastanjenih okoli 6000 ljudi. »Naslednja faza je preprečevanje širjenja bolezni, saj stoječa voda prinaša mrzlico denga, ki je v preteklosti že povzročala težave na Fidžiju,« je povedala Sarah Boxall, koordinatorica pomoči organizacije Care Australia.

Fidžijska vlada je sicer za mesec dni razglasila stanje naravne katastrofe, premeir Voreqe Bainimarama pa je povedala, da so danes še uradno zaprosili za mednarodno pomoč.