Desnica koraka z dežja pod kap, na levici vodi Hillary Clinton

Skrajni senator iz Teksasa Ted Cruz izrablja udar proti newyorškemu mogotcu.

pon, 07.03.2016, 08:00

New York − Nenehni napadi­ na Donalda Trumpa so v soboto­ načeli milijarderjevo podobo. Namesto štirih zanesljivih zmag, ki so jih napovedovale ankete, je bilo tesno le v dveh zveznih državah, senator Ted Cruz ga je odločno porazil v drugih dveh. Pri demokratih je senator Bernie Sanders pobral dve državi od treh, a kljub temu končal z manj delegati kot Hillary Clinton.

Republikansko osončje se še vedno vrti okoli temne zvezde Donalda Trumpa, toda njena privlačna moč peša, kar izrablja predvsem teksaški senator Cruz. Vse dlje od njiju kroži floridski senator Marco Rubio, nekje na robu pa šviga komet guvernerja Ohia Johna Kasicha, ki le še upa, da ga bo kolaps desnice nenadoma potisnil v središče kot zadnjo rešitev. Sobotni večer je začela novica, da je Cruz ne samo prehitel Trumpa v Kansasu, ampak ga je potolkel z dobrimi 48 odstotki proti dobrim 23 odstotkom.

Foto: Shizuo Kambayashi/AP

Zgodba se je ponovila v Mainu, le da je bila razlika nekoliko nižja (46 proti 33 odstotkom), pri čemer je država Nova Anglija najbolj udarila po Rubiu, ki je zaostal tudi za Kasichem. Trumpov obliž na rano sta bili zmagi v Kentuckyju in Louisiani, toda v obeh mu je Cruz tesno dihal za vrat. K Trumpovim težavam je pripomoglo, da so v treh državah izbirali kandidate na volilnih zborovanjih, na katerih volivci pred oddajo glasov prepričujejo drug drugega, koga obkrožiti, in na katerih se nepremičninski mogotec ponavadi slabše odreže.

Kladivo in nakovalo

Toda njegovo podobo je načel predvsem teden ostrih napadov − z vrha stranke, prek oglasov, ki so jih plačali premožni republikanci, ter z nenehnim udrihanjem treh nasprotnikov, da je Trump nevarnost za celotno stranko. Ta je v soboto opozoril njen vrh, naj ne računa na mešetarski zbor stranke, ko nihče od četverice ne bi zbral potrebnih 1237 delegatov, nato pa bi s kupčkanjem med kandidati našli sveže ime. Po njegovih besedah bi to zapečatilo poraz stranke na jesenskih volitvah.

Foto: David J. Phillip/AP

Vse bolj samozavestni Cruz je včeraj ponovno pozval Rubia in Kasicha, naj se umakneta iz tekme in mu omogočita neposreden spopad s Trumpom. V posebno težavnem položaju je Rubio, ki je še pred tednom veljal za glavnega izzivalca Trumpa, a mu je Cruz na supertorek odvzel to krono, sobotna glasovanja pa so ga s tremi tretjimi in četrtim mestom potisnila še dlje na obrobje. Oba se oklepata 15. marca, ko bodo glasovali v njunih domačih zveznih državah Ohio (66 delegatov) in Florida (99 delegatov), zmagovalec pa pobere vse. Z zmagama bi podaljšala agonijo stranke, ki se sooča z vse bolj razdeljenimi volivci na desnici.

Cruzov vzpon pomeni, da so republikanci med kladivom in nakovalom. Januarja, ko so konservativni ideologi v posebni izdaji časnika National Review svarili pred Trumpovim vzponom, so nekateri vplivni republikanci bili plat zvona ob zelo konservativnem senatorju iz Teksasa. Nekdanji vplivni senator iz Kansasa Bob Dole je dejal, da bi s Cruzom stranka doživela katastrofalen poraz in je celo Trump boljša izbira. Ti kritiki namreč menijo, da bi z nepremičninskim mešetarjem lažje sklepal politične posle kot z ideološko precej bolj neupogljivim Cruzom.

Pohod ministrice

Pri demokratih je Hillary Clinton izgubila v Kansasu in Nebraski proti trdoživemu Sandersu, a je z odločno zmago v Louisiani, ki je bogata z delegati, na koncu v soboto zbrala več delegatov od senatorja. Njena popolna prevlada med temnopoltimi na jugu je demokratsko tekmo prevesila na njeno stran. Demokratični socialist ima še nekaj zveznih držav, v katerih prevladujejo belopolti liberalni volivci, toda v tekmi televizijskih oglasov se zdi malo verjetno, da bi lahko pripravil velik preobrat, ki ga potrebuje.

Foto: Jay Janner/Austin American-Statesman via AP

Ena od priložnosti je bilo sedmo soočenje v Flintu v Michiganu, mestu, kjer so republikanski politiki z varčevalnimi ukrepi povzročili onesnaženje vodovodnega sistema s svincem in ogrozili življenja prebivalcev, predvsem otrok. Oba sta označila dogajanje za nemoralno in že pred tem obiskala mesto. Hkrati z njunim televizijskim dvobojem je potekalo demokratsko glasovanje v Nebraski, že jutri pa bodo demokrati izbirali v Michiganu, kjer je na voljo kar 147 delegatov, in Mississippiju.

Na republikanski strani bodo volitve potekale tudi na Havajih in v Idahu, vse to pa bo le ogrevanje za nov super torek 15. marca, ko bo šest zveznih držav potisnilo ameriški volilni boj v bolj jasne tirnice.

Prijavi sovražni govor