Drama s talci je končana, ugrabitelja letala aretirali

Vse talce so izpustili, ugrabitev egiptovskega letala z 62 ljudmi na krovu pa menda ni bila povezana s terorizmom.

Š. P., STA, Ma. Ja.
tor, 29.03.2016, 08:31; spremenjen: 14:00

Kairo, Larnaka − Davi, kmalu po vzletu z letališča v Aleksandriji na severu Egipta, je bilo ugrabljeno potniško letalo egiptovske družbe Egyptair. Letalo, na katerem je 62 potnikov in članov posadke, je že pristalo v Larnaki na Cipru.

Ciprski predsednik Nikos Anastasiades je sporočil, da ugrabitev letala ni povezana s terorizmom. Po nekaterih informacijah hoče ugrabitelj le navezati stik z nekdanjo ženo, ki živi na Cipru.

Dogajanje spreljamo v živo:

***

13.54: Ugrabitev egiptovskega letala se je na letališču v Larnaki na jugu Cipra končala brez prelite krvi. Ciprska vlada je sporočila, da je policija aretirala ugrabitelja. Pred tem je letalo družbe Egyptair zapustilo zadnjih sedem talcev. Po poročanju več tiskovnih agencij se je ugrabitelj predal sam. Iz letala je menda prišel z dvignjenimi rokami.

11.56: Egiptovske oblasti bodo na Ciper poslale novo letalo, ki bo v Kairo odpeljalo potnike z ugrabljenega letala.

11.39: Egiptovski minister za civilno letalstvo je na novinarski konferenci o današnji ugrabitvi letala družbe Egyptair dejal, da je na krovu letala trenutno še vedno sedem ljudi, in sicer pilot in kopilot, članica posadke, pripadnik varnostnega osebja in trije potniki, poroča Guardian. Njihove nacionalnosti po navedbah Reutersa ni hotel razkriti. Skupno je bilo na letalu sicer še 55 ljudi različnih narodnosti.

Zahteve ugrabitelja, ki ga egiptovski minister za civilno letalstvo ni hotel identificirati, še niso znane ali pa jih oblasti še ne smejo javno navesti. Prav tako ni znano, ali je ugrabitelj res opasan z eksplozivno napravo.

11.32: Informacija, da je ugrabitelj letala Ibrahim Samaha, po navedbah BBC News ne drži. Samaha je namreč po navedbah medijev sporočil, da je le eden od potnikov, ki se je skupaj z več drugimi potniki že smel izkrcati z letala.

11.27: Po navedbah Guardiana na egiptovskem zunanjem ministrstvu menijo, da ugrabiteljev pas z eksplozivom morda ni pravi. Pred tem so se na navedbe o tem, da je razlog za ugrabitev osebne narave, menda odzvali z besedami: »[Ugrabitelj] ni terorist, ampak idiot. Teroristi so nori, ampak niso neumni, ta moški pa je.«

11.19: Z egiptovskega letališča Bourg el-Arab, s katerega je vzletelo ugrabljeno letalo družbe Egyptair, ki je bilo na poti v Kairo, so sporočili, da ima ugrabitelj dvojno, egiptovsko-ameriško državljanstvo.

10.53: Po navedbah ciprskih medijev je ugrabljeno letalo zapustilo še več potnikov − štiri ali pet. Koliko potnikov oziroma članov posadke je še vedno na letalu, ni znano.

10.22: Mediji poročajo, da so ugrabitelja že identificirali kot Egipčana Ibrahima Samaho, starega 27 ali 28 let, medtem ko francoska tiskovna agencija AFP navaja, da ne gre za egiptovskega državljana.

Po nekaterih navedbah je ugrabitelj v pogovorih z lokalnimi oblastmi zahteval prevajalca in politični azil na Cipru. Po nekaterih informacijah moški ni terorist, ampak želi le navezati stik z nekdanjo ženo, ki živi na Cipru.

10.20: Ciprski predsednik Nikos Anastasiades je sporočil, da ugrabitev letala ni povezana s terorizmom, poroča tiskovna agencija Bloomberg.

9.57: Ugrabitelj je egiptovske narodnosti, poroča državna tiskovna agencija. Medtem drugi viri navajajo, da je ugrabitelj libijski državljan.

9.33: Letalska družba Egyptair je na twitterju potrdila, da so ugrabitelji izpustili vse potnike z izjemo sedmih članov posadke in štirih tujcev, ki so vsi Evropejci.

9.20: Iz ugrabljenega egiptovskega letala se že izkrcavajo potniki.

9.08: Ugrabitev letala na letu MS 181 je na družbenem omrežju twitter uradno že potrdila družba Egyptair.

8.44: Pilota letala sta po navedbah ciprske državne televizije po ugrabitvi vzpostavila stik s kontrolo zračnega prometa in zahtevala dovoljenje za izredni pristanek zaradi ugrabitve. Pristanek na Cipru so menda zahtevali ugrabitelji.

Po navedbah ciprske policije ugrabitelji po pristanku na letališču v Larnaki niso postavili nobenih zahtev. Po poročanju ciprske televizije so napovedali, da bodo izpustili ženske in otroke, še poroča nemška tiskovna agencija DPA.

                              Ugrabljeno letalu na letu MS 181 v Larnaki. Foto: flightradar.com

8.42: Airbus A320, na katerem je 55 potnikov in sedem članov posadke, je bil po podatkih pristojnih egiptovskih oblasti namenjen v Kairo.

8.40: Davi, kmalu po vzletu z letališča v Aleksandriji na severu Egipta, je bilo ugrabljeno potniško letalo egiptovske družbe Egyptair. Arabska televizijska mreža Al Arabija poroča, da je na letalu najmanj en oborožen napadalec, ki je po vzletu sporočil, da nosi pas z eksplozivom.

Letalo je sicer že pristalo v Larnaki na Cipru. Letališče v Larnaki so po poročanju ciprske televizije zaprli, vse lete pa preusmerili na letališče Pafos na zahodnem delu Cipra. Na Cipru so zaradi incidenta vzpostavili krizni štab, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Prijavi sovražni govor