Fidži: najmočnejši ciklon doslej zahteval pet življenj

Tropski ciklon Winston, neurje pete stopnje, je za seboj pustil sled uničenja.
Objavljeno
21. februar 2016 11.14
Ma. Ja.
Ma. Ja.

Suva − Na Fidžiju so začeli odstranjevati posledice silovitega ciklona − najmočnejšega, ki je kdaj koli dosegel otočje v Tihem oceanu −, ki je za seboj pustil sled uničenja, po zadnjih informacijah pa je zahteval tudi najmanj pet smrtnih žrtev.

Tropski ciklon Winston, neurje pete stopnje, je priljubljeno turistično destinacjo dosegel v soboto ponoči. Veter, ki je pihal s sunki približno 300 kilometrov na uro, je odkrival strehe, podiral drevesa in raznašal razbitine. Marsikje so ostali brez elektrike in pitne vode.

Humanitarne organizacije priznavajo, da celotne razsežnosti škode še niso ocenili. Dokler ne bodo znova vzpostavili prometnih povezav, ne bodo vedeli, kakšne so razmere na oddaljenih območjih, poroča agencija AFP.

Premier Voreqe Bainimarama je razglasil mesec dni trajajoče izredne razmere, oblasti pa so do ponedeljka razglasile tudi policijsko uro, poroča AFP. Šole − številne uporabljajo za evakuacijske centre − bodo za šolarje zaprte teden dni. Pri odpravi posledic pomaga tudi vojska.