Hillary Clinton v Južni Karolini prepričljivo zmagala

Zmago Clintonove so razglasili takoj po zaprtju volišč, in sicer na podlagi vzporednih anket.
Objavljeno
28. februar 2016 09.41
Mo. B., STA
Mo. B., STA

Columbia – Ameriške televizije so Hillary Clinton razglasile za prepričljivo zmagovalko volitev za predsedniškega kandidata demokratske stranke v Južni Karolini nemudoma po zaprtju volišč samo na podlagi podatkov vzporednih anket, ki so pokazale, da je dobila več kot 80 odstotkov glasov temnopoltih volivcev in volivk, poroča Slovenska tiskovna agencija.

V Južni Karolini temnopolti sestavljajo 60 odstotkov volilnega telesa demokratske stranke in ti so v skladu z napovedmi izrazili zaupanje Clintonovi. Še posebej to velja za temnopolte starejše od 65 let, saj je med njimi osvojila kar 96 odstotkov glasov, njen nasprotnik senator iz Vermonta Bernard Sanders pa le tri odstotke.

Glede na podatke vzporednih anket je Clintonova osvojila večino moških in žensk, večino manj in bolj izobraženih, večino bogatih in revnih, večino poročenih in samskih, večino liberalnih in konservativnih demokratskih volivcev.

Sanders je osvojil večino glasov volivcev starih med 18 do 29 let starosti, dobil je tudi večino belih glasov in od tega tudi večino belih žensk (51 proti 49 odstotkom), večino volivcev, ki so se opredelili za neodvisne in večino volivcev, ki so se prvič udeležili tega dogodka.

Sanders ni počakal na uradne izide in je Clintonovi čestital 20 minut po zaprtju volišč, ko so prešteli le dva odstotka glasov. Spomnil je, da je on na podoben način zmagal v New Hampshiru in zatrdil, da njegova revolucija raste in se bo nadaljevala, še piše STA.