HRW: Politika strahu v Evropi oklestila človekove pravice

»V Evropi in v ZDA se je polarizirajoča retorika 'mi proti njim' premaknila s političnega obrobja v politično sredino.«
Objavljeno
27. januar 2016 13.32
Mo. B., STA
Mo. B., STA

New York – Evropske države so se na begunsko krizo in na strah pred terorističnimi napadi odzvale z omejevanjem temeljnih človekovih pravic, je opozorila organizacija za zaščito človekovih pravic Human Rights Watch (HRW), ki je danes objavila poročilo o stanju v svetu za leto 2016. Slovenije v tem poročilu ne obravnava, poroča Slovenska tiskovna agencija.

»Strah pred terorističnimi napadi in potencialnimi vplivi prihoda beguncev je vodil v krčenje pravic tako v Evropi kot tudi v drugih regijah,« je danes v New Yorku ob predstavitvi letošnjega poročila, ki so ga naslovili Politika strahu ogroža pravice, opozoril direktor HRW Kenneth Roth.

»V Evropi in v ZDA se je polarizirajoča retorika 'mi proti njim' premaknila s političnega obrobja v politično sredino,« je dodal. »Očitna islamofobija in brezsramno demoniziranje beguncev sta postala valuta vse bolj samozavestne politike nestrpnosti,« je še opozoril.

Primer – Francija

Poročilo kot primer izpostavlja Francijo, ki po terorističnih napadih v Parizu 13. novembra, v katerih je bilo ubitih 130 ljudi, močno zaostruje zakonodajo in načrtuje omejevanje pravic med izrednimi razmerami.

Glede na načrte francoske vlade bi tako policija dobila večja pooblastila in bi lahko brez sodnega nadzora izvajala hišne preiskave ter odrejala hišni pripor osumljenim terorizma. Predlog sicer še ni sprejet, prihaja pa v parlamentarno obravnavo.

A kot opozarjajo v HRW, bi te »potencialno nediskriminatorne policijske tehnike« lahko vodile v rasno profiliranje, katerega žrtev bi bili sicer nedolžni mladi muslimani.

Ne represija, ampak nadzorovana razporeditev prišlekov

Tovrstno usmeritev v Evropi pa v ZDA odseva pregreta predvolilna retorika, kot jo izvaja republikanski kandidat za ameriškega predsednika Donald Trump, ki je predlagal prepoved vstopa muslimanom v ZDA. »Kazanje s prstom na muslimane in begunce škodi in odtujuje populacijo, ki je bistvena v boju proti terorizmu,« so opozorili v HRW.

Tudi pri odzivanju na tokove beguncev in migrantov pravi odgovor ni bolj represivna politika na mejah, ampak bolj nadzorovan program prerazporeditve beguncev, so prepričani v HRW. »Rezultat evropske politike je bil doslej le v tem, da begunci tako rekoč nimajo druge možnosti, kot da tvegajo svoje življenje na morju, da bi imeli možnost za azil,« je dejal Roth.

»Ko na številne grške otoke skrivoma prihajajo čolni z begunci, jih je težko sistematično pregledovati, da bi tako ustavili morebiten prihod potencialnih teroristov. Varnejša in bolj humana alternativa temu bi bila za EU, da okrepi prerazporejanje beguncev in omogoči humanitarne vizume z območij prvega zatočišča, kot sta Libanon in Pakistan,« je še povedal Roth.

Ne le na Zahodu, tudi drugje vse manj pravic

In medtem ko se človekove pravice v zahodnih demokracijah po oceni HRW vidno krčijo, se položaj slabša tudi v državah z bolj avtoritarnimi režimi. V Rusiji in na Kitajskem je položaj človekovih pravic najslabši vse od konca hladne vojne, menijo v tej organizaciji.

Poročilo na 659 straneh sicer ocenjuje stanje človekovih pravic v več kot 90 državah. Med njimi pa ni Slovenije.