Iran iz zapora izpustil tudi novinarja Washington Posta

V zamenjavo zanj in še tri druge bodo ZDA izpustile iz zaporov sedem iransko-ameriških državljanov
Objavljeno
16. januar 2016 17.27
IRAN-NUCLEAR/
S. M., STA
S. M., STA
Teheran - Iranske oblasti so danes iz zapora izpustile štiri Irance z dvojnim državljanstvom, med njimi tudi iransko-ameriškega dopisnika Washington Posta iz Teherana Jasona Rezaiana, poroča STA. Aretirali so ga julija 2014 in ga lani obsodili na zapor zaradi vohunjenja. ZDA so v zameno izpustile iz zapora sedem Irancev, 14 pa oprostile obtožb.

Izpustili so tudi Saeeda Abedinija, iransko-ameriškega pastorja iz Idaha, ki so ga januarja 2013 obsodili na osemletno zaporno kazen zaradi vloge, ki naj bi jo imel pri ustanavljanju skrivnih krščanskih cerkva v Iranu.

Izpustitev četverice so potrdile tudi ZDA ter dodale, da sta ob omenjenih dveh bila izpuščena še marinec Amir Hekmati, ki so ga prijeli avgusta 2011, in Nosratollah Khosravi-Roodsari, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V zamenjavi so ZDA danes izpustile iz zaporov sedem Irancev, od tega šest iransko-ameriških državljanov. Umaknili so še obtožbe in Interpolove tiralice proti 14 Irancem, za katere so ocenili, da z zahtevo po izročitvi ne bodo uspeli, je povedal neimenovani ameriški uradnik.

Pred tem je iranski državni tožilec Abas Džafari Dolatabadi sporočil, da so v okviru izmenjave zapornikov iz zapora izpustili štiri iranske zapornike z dvojnim državljanstvom, ni pa povedal, za koga gre, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V okviru drugega procesa bo Iran izpustil še Američana Matthewa Treviticka, poroča AFP.

Ameriški uradnik je še povedal, da je Iran tudi obljubil pomoč ZDA pri ugotavljanju, kje je Robert Levinson, bivši agent FBI, ki je pogrešan od marca 2007 v Iranu.

Znano je sicer, da so v Iranu zaprti štirje ameriško-iranski državljani, navaja britanski BBC.

Do izpustitve zapornikov prihaja na dan, ko naj bi objavili uveljavitev julija doseženega zgodovinskega sporazuma z Iranom o njegovem jedrskem programu.

O zadnjih podrobnostih sporazuma sta se na Dunaju pogovarjala ameriški državni sekretar John Kerry in iranski zunanji minister Mohamed Džavad Zarif. Slednji se je pred tem o tem na Dunaju pogovarjal z zunanjepolitično predstavnico EU Federico Mogherini, še piše STA.