Iran obtožil saudsko koalicijo bombardiranja njihovega veleposlaništva v Jemnu

Prebivalci Sane so povedali, da je koalicija danes zjutraj izvedla več deset zračnih napadov.
Objavljeno
07. januar 2016 13.29
Mo. B.
Mo. B.

Sana – Spor med Iranom in Saudsko Arabijo se očitno še poglablja. Uradni Teheran je danes koalicijske sile zbrane okoli uradnega Riada obtožil, da so bombardirale njihovo veleposlaništvo v glavnem mestu Jemna.

»Ta načrtna dejanja Saudske Arabije so neposredna kršitev vse mednarodnih konvencij, ki ščitijo diplomatske misije. Saudska vlada je odgovorna za povzročeno škodo in za položaj, v katerem so se znašli ranjeni uslužbenci. Islamska republika si zasluži pravico, da v tej zadevi sledi svojim interesom,« je povedal tiskovni predstavnik iranskega zunanjega ministrstva Hosein Džaber Ansari.

Iran prepovedal uvoz iz Saudske Arabije

Saudska koalicija se v Jemnu od marca bori proti uporniškim Hutijem, ki jih, kot trdijo v Riadu, podpira uradni Teheran. Spor med glavnima nasprotnicama v regiji se je zaostril potem, ko so v Saudski Arabiji usmrtili vplivnega šiitskega klerika Nimra al Nimra.

Njegova usmrtitev je zanetila demonstracije v več državah, tudi Iranu, kjer so protestniki obkolili in zažgali saudsko veleposlaništvo v Teheranu ter saudski konzulat v mestu Mašhad. Riad ni kolebal pri odzivu, prekinil je stike s Teheranom, kmalu pa sta mu sledili še zaveznika Behrein in Sudan.

Odnose z Iranom so ohladili tudi Združeni arabski emirati, Kuvajt in Katar pa sta iz Irana odpoklicala svoje veleposlanike.

Potezo je danes povlekel tudi Iran, ki je prepovedal uvoz vsakršnega blaga iz Saudske Arabije, prav tako je »do nadaljnjega« iranskim vernikom prepovedal potovanje v sveto mesto Meka.