Na donatorski konferenci za Sirijo zbrali devet milijard evrov

Večina sredstev bo poslanih v Sirijo, nekaj več kot milijardo pa bodo namenili sirskim sosedam.
Objavljeno
03. februar 2016 18.00
Mo. B., Ma. Ja.
Mo. B., Ma. Ja.

Več kot sedemdeset predstavnikov držav se je danes zbralo v Londonu, kjer je na pobudo Velike Britanije, Nemčije, Norveške, ZN in Kuvajta potekala četrta donatorska konferenca za Sirijo. Udeleženci konference so cilj − zbrati devet milijard dolarjev (8,3 milijarde evrov) pomoči − presegli.

Kot je sporočil britanski premier David Cameron, so se udeleženci zavezali, da bodo za pomoč sirskemu prebivalstvu namenili več kot deset milijard ameriških dolarjev oziroma dobrih devet milijard evrov. Pojasnil je, da so donatorke za leto 2016 obljubile šest milijard dolarjev − približno 5,4 milijarde evrov −, do leta 2020 pa še pet milijard dolarjev oziroma 4,5 milijarde evrov. Od teh bo večina poslanih v Sirijo, nekaj več kot milijardo pa bodo namenili sosednjim državam, ki gostijo več milijonov sirskih beguncev.

Generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Mun je ocenil, da mednarodna skupnost še nikoli ni zbrala toliko denarja v enem samem dnevu, za eno samo krizo, poroča Reuters.

Britanski premier Cameron pa je še poudaril, da današnji dosežek ne pomeni rešitve za sirsko krizo, saj je treba doseči politično tranzicijo. »Z današnjimi zavezami pa je naše sporočilo ljudem iz Sirije in v regiji jasno − stali vam bomo ob strani in vas podpirali, kolikor časa bo treba,« je dejal.

Evropska unija je letos občutno povečati humanitarno pomoč regiji − lani je v ta namen obljubila 1,1 milijarde evrov, letos več kot tri milijarde evrov. Britanska vlada je napovedala 1,6 milijarde evrov pomoči, namenjene izobraževanju, odpiranju novih delovnih mest in humanitarni pomoči v Siriji, Jordaniji, Libanonu in v Turčiji. Sredstva bodo predvidoma porabili do leta 2020. Z najnovejšo obljubo je britanska pomoč za Sirijo in regijo narasla na tri milijarde evrov.

Nemčija bo za Sirijo do leta 2018 namenila 2,3 milijarde evrov. Norveška v prihodnjih štirih letih obljublja nekaj več kot milijardo evrov. ZDA nameravajo nakazati nekaj več kot 796 milijonov evrov.

Konference se udeležuje tudi slovenski premier Miro Cerar, ki je pred dnevi napovedal, da bo Slovenija za Sirijo namenila 200.000 evrov, od katerih jih bo 80.000 namenjenih Mednarodnemu odboru Rdečega križa za nujno humanitarno pomoč Siriji, preostanek pa Ustanovi za krepitev človekove varnosti ITF za pomoč beguncem.

Slovenija za pomoč Siriji namenila že prek 630.000 evrov

Slovenija je v preteklih letih za pomoč Siriji prispevala preko 630.000 evrov humanitarne pomoči, so za Delo sporočili z ministrstva za zunanje zadeve.

Pomoč je bila ponujena v obliki prispevka preko mednarodnih organizacij, v večji meri preko Urada visokega komisariata Združenih narodov za begunce (UNHCR), Mednarodnega odbora Rdečega križa (ICRC) in Svetovnega programa za hrano (WFP), in sicer v višini 320.000 evrov.

Leta 2014 in 2015 je Slovenija financirala izvedbo dveh projektov, in sicer projekt pomoči sirskim beguncem s poudarkom na zaščiti otrok v vrednosti 100.000 evrov, ki ga je izvajala ITF Ustanova za krepitev človekove varnosti v Jordaniji in Libanonu, ter projekt opolnomočenja otrok in ozaveščanja o pravicah otrok v Jordaniji v izvedbi nevladne organizacije Zavod Krog v višini 31.000 evrov.

Poleg navedenega je Slovenija v letu preteklem podprla projekt pomoči sirskim in palestinskim beguncem ter njihovi psihosocialni dobrobiti v Libanonu v skupni vrednosti 75.000 EUR, ki ga izvaja Zavod Krog. Kot so sporočili z MZZ, naša država ta projekt podpira tudi letos.

Dodatno je Slovenija letos podprla enoletni projekt psihosocialne pomoči in zagotavljanja osnovnega izobraževanja otrok in mladostnikov med sirskimi begunci v Libanonu v višini 50.000 evrov, ki ga izvaja ITF Ustanova za krepitev človekove varnosti.

Poleg vsega naštetega se je zaradi velikega števila beguncev, ki so zajeli države jugovzhodne Evrope, in na podlagi zaprosila za pomoč Madžarske preko Evropskega mehanizma civilne zaščite, Slovenija odzvala z materialno pomočjo v višini 55.000 evrov.