Saudska provokacija, iranski refleks

Delov novinar Boštjan Videmšek komentira zadnje zaostrovanje odnosov med Saudsko Arabijo in Iranom.

Ma. Ja.
tor, 05.01.2016, 11:36; spremenjen: 12:40

Saudska provokacija, iranski refleks

Delov novinar Boštjan Videmšek komentira zadnje zaostrovanje odnosov med Saudsko Arabijo in Iranom.

Rijad, Teheran − Prekinitev diplomatskih stikov in zaostritev odnosov med Saudsko Arabijo in Iranom, ki je sledila usmrtitvi vodilnega šiitskega klerika v Saudski Arabiji in požigu saudskega veleposlaništva v Teheranu, še naprej stopnjuje napetost v regiji.

Državam, ki so zaradi spora med Rijadom in Teheranom okrnile svoje sodelovanje z Iranom, se je danes pridružil še Kuvajt. Z nafto bogata monarhija, ki leži ob obali Perzijskega zaliva, je iz Irana odpoklicala svojega veleposlanika, ni pa izključila iranskega veleposlanika, kot sta v zadnjih dneh poleg Saudske Arabije storila Bahrajn in Sudan, ali zmanjšala ravni sodelovanja med državama, kot so storili Združeni arabski emirati.

Kot smo že poročali, kljub stopnjevanju napetosti v regiji ne gre pričakovati, da bi med Saudsko Arabijo in Iranom, ki se v dolgoletni bližnjevzhodni hladni vojni spopadata za prevlado v regiji in nadzor nad ključnimi energetskimi viri, prišlo do neposrednega vojaškega konflikta. Kljub temu so evropske države zaradi spora izrazile zaskrbljenost, Rusija, vse bolj aktivna igralka na Bližnjem vzhodu, pa se je ponudila za posrednico med Riadom in Teheranom. Varnostni svet Združenih narodov, Bela hiša in State Department so sprti strani medtem pozvali, naj ohranijo dialog, sprejmejo ukrepe za zmanjšanje napetosti in pomirijo spor. Njihova zaskrbljenost, kako bo ta vplival na diplomatska prizadevanja za rešitev konfliktov v regiji, je vse večja. Saudska usmrtitev šiitskega klerika se je namreč zgodilo ravno v trenutku, ko bi se morala začeta mirovna pogajanja za zaustavitev konflikta v Sirije, kjer sta Iran (na strani režima) in Saudska Arabija (na strani nekaterih uporniških milic) ključna zunanja igralca. Podobno kot za Sirijo velja tudi za Jemen, kjer je Saudska Arabija pred slabim letom sprožila vojaško operacijo proti šiitskim upornikom.

Kot smo že poročali, je potem, ko so saudske oblasti v soboto sporočile, da so zaradi terorističnih dejanj in spodbujanja k nasilju usmrtile 47 ljudi, med njimi tudi vplivnega šiitskega klerika, Nimra Bakra al Nimra, med šiiti zavrelo. Marsikje so izbruhnili protesti − med drugim v Bahrajnu, v Libanonu, Pakistanu in Jemnu −, jezo množic pa je bilo najbolj občutiti v Iranu. Pred saudskim veleposlaništvom v Teheranu so se namreč v soboto zbrali protestniki, ki so protestirali proti usmrtitvam. Nekaj jih je tudi vdrlo v veleposlaništvo, ga razdejalo in zanetilo požar. Jezno množico je pregnala policija, ki je pri tem aretirala več deset ljudi. Protestniki so zažgali tudi saudski konzulat v drugem največjem iranskem mestu Mašad.

Iranske oblasti so napada na diplomatski predstavništvi obsodile in pozvale k miru, po drugi strani pa so bile zelo ostre do poteze saudskih oblasti. Usmrtitve so označile za nepreudarno in neodgovorno ravnanje. »Saudska vlada bo zaradi takih politik plačala visoko ceno,« so posvarili na iranskem zunanjem ministrstvu. Usmrtitev šiitskega klerika sta obsodila tudi iranski predsednik Hasan Rohani in iranski vrhovni voditelj, ajatola Ali Hamenej, ki je usmrtitev al Nimra označil za politično napako saudske vlade in dejal, da bo zaradi tega saudske politike zadelo božje maščevanje.

V Rijadu so se na napad na veleposlaništvo ostro odzvali in na zagovor nemudoma poklicali iranskega veleposlanika, pozneje pa pretrgali diplomatske stike z Iranom in osebju na iranskem veleposlaništvu ukazali, naj v 48 urah zapusti državo.

Prijavi sovražni govor