Jedro upornikov iz Oregona je za zapahi

Po spopadu in smrti enega protestnika je zvezna policija strla upor.

čet, 28.01.2016, 21:00

Zvezna policija je dolgo in vztrajno drobila upor skupine samooklicanih »domoljubnih državljanov«, ki je na začetku meseca zavzela poslopja zaščitenega območja za divje živali Malheur v zvezni državi Oregon in razglasila, da tako protestirajo proti vladi v Washingtonu. V zadnjih dneh so priprli enajst članov skupine, eden je umrl v spopadu med aretacijo.

Upor je uradno sprožila dodatna zaporna kazen za dva kmetovalca, ker sta požgala zvezno zemljišče v naravnem rezervatu, toda pripadniki konservativnih skupin in oboroženih milic so že več let jezni na zvezne oblasti, saj imajo v lasti velik del zemljišč na zahodu ZDA in po njihovi razlagi kršijo ameriško ustavo. V znak protesta so zavzeli območje rezervata Malheur, zvezne oblasti pa so jih več tednov pustile, da vladajo v svoji mini republiki in da mraz načenja njihovo odločnost.

Spopad na lokalni cesti

Čeprav se je zvezna policija FBI želela izogniti prelivanju krvi, se je v torek vnel spopad, ko se je skupina upornikov iz rezervata odpravila na srečanje lokalne skupnosti v mestu John Day, 160 kilometrov severno od Malheurja. Policisti so odpravo prestregli na lokalni cesti, začelo se je streljanje, v katerem je umrl rančar iz Arizone Robert »LaVoy« Finicum, eden glavnih predstavnikov gibanja. Ranjen je bil menda tudi Ryan Bundy, brat vodje skupine Ammona Bundyja (oba sta sina rančarja Clivna Bundyja, ki je pred dvema letoma v Nevadi sprožil oborožen upor proti zvezni vladi, ker so mu zaradi paše na državni zemlji poskušali zaseči živino).

Aretirani: Ryan Bundy, Ammon Bundy, Brian Cavalier, Jon Ritzheimer, Peter Santilli, Shawna Cox, Ryan Payne in Joseph O'Shaughnessy. Foto: MCSO/Handout via Reuters

Brata in še tri druge sopotnike so priprli in jih obtožili zarote in oviranja dela vladnih uslužbencev s silo, zastraševanja in groženj. Dan pozneje je Ammon Bundy drugim članom skupine, ki so ostali v zavetišču, sporočil, da je čas za umik in odhod k družinam. Po njegovih besedah se bo boj nadaljeval na sodiščih, hkrati pa je zvezne oblasti pozval, naj upornike spusti domov brez kazni. V sredo zvečer je policija aretirala še tri člane, ki so zapustili rezervat in se predali. Pet drugih so spustili domov, dopoldne po ameriškem času pa je v zgradbah rezervata Malheur menda vztrajala le še peterica.

Povezane novice

V Oregonu aretirali voditelje Bundyjeve bande
27. januar ob 10:07
Preostali člani skupine medtem še vedno zasedajo poslopje nacionalnega zaščitenega območja Malheur.
Prijavi sovražni govor