Južna Koreja je predlagala vojaške pogovore s Severno Korejo

Če Severna Koreja privoli, bodo pogovori potekali 21. julija v Panmunjomu.

pon, 17.07.2017, 12:15; spremenjen: 12:35

Seul − Južna Koreja je svoji severni sosedi predlagala nove vojaške pogovore, ki naj bi pripomogli k umiritvi napetih odnosov na Korejskem polotoku. Pogovori naj bi se začeli v petek na severnokorejski strani obmejnega mesta Panmunjom, je danes po poročanju tujih tiskovnih agencij sporočilo južnokorejsko ministrstvo za obrambo.

Na južnokorejski strani še čakajo na odgovor Pjongjanga. Če bo predlog realiziran, bodo to prvi pogovori visokih vojaških predstavnikov od leta 2015.

Kot so po poročanju nemške tiskovne agencije DPA dodali v Seulu, je cilj pogovorov prekiniti »sovražna ravnanja« vzdolž vojaške demarkacijske črte med obema državama, ki ju ločuje štiri kilometre široko tamponsko območje. Da je dialog s Severno Korejo ključen za trajen mir na Korejskem polotoku, je v svojem nedavnem govoru v Berlinu povedal tudi južnokorejski predsednik Mun Dže In, poroča BBC.

Severna Koreja s testi svojega orožja, tudi jedrskega, skrbi ne povzroča zgolj svojim sosedom, ampak kar vsemu svetu. Kot smo že pisali, je 4. julija Severna Koreja kljub mednarodnim sankcijam prvič poskusno izstrelila medcelinsko raketo.

Hkrati je Rdeči križ v Seulu predlagal ločeno srečanje, na katerem naj bi govorili o ponovni združitvi družin, ki so ločene vse od korejske vojne med letoma 1950 in 1953. Ti pogovori naj bi se začeli 1. avgusta, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Prijavi sovražni govor