Južnokorejsko veliko čiščenje: desnica v razsulu

V Južni Koreji vlada velika zaskrbljenost zaradi stanja tamkajšnjega gospodarstva.

sre, 14.02.2018, 21:00

Sredi zimskih olimpijskih iger, ki so se začele prejšnji petek, in dva dni pred lunarnim novim letom, ki bo jutri, je bila južnokorejska javnost zaradi velikega čiščenja z državno protikorupcijsko metlo prikovana pred televizijske zaslone.

Tesno prijateljico in neuradno svetovalko bivše južnokorejske predsednice so v torek obsodili na 20-letno zaporno kazen, predsednika skupine Lotte, enega največjih čebolov, pa na dve leti in pol zapora. A vse to je prineslo le rahlo olajšanje v razdvojeno družbo. Čeprav ima protikorupcijska kampanja vso podporo javnosti, bi se lahko ta kaj hitro obrnila proti vladajoči stranki, menijo visoki funkcionarji, prepričani, da bi bila prava gospodarska politika koristnejša od strogih kazni.

Nič sočutja

Čoi Sun Sil
je zaječala, ko je predsednik sodnega sveta glavnega sodišča v Seulu izrekel razsodbo, vendar do nje, kot mi je povedal nekdanji državni svetovalec za varnost Čon Jong Vu, nihče ne čuti sočutja. »Vsi jo sovražijo, tako v vladajočih krogih kot v opoziciji, in vsi se strinjajo, da je bila največja napaka bivše predsednice Park Gen Hje v tem, da ji je tako zaupala. Zdaj je vprašanje, kakšna bo razsodba za Park.«

Za plačilo s kartico, Paypalom ali preko UPN (plačilni nalog), obiščite stran www.delo.si/digitalno in izberite paket po vaši meri. Imamo tudi takega z izdatnim popustom za naročnike na našo tiskano izdajo! Nato sledite navodilom za registracijo, v sklopu katere boste sklenili tudi digitalni naročniški paket.


Želite brati več?
Cenik
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
* Naročnina po preteku prvega meseca naročnine se obračuna po veljavnem ceniku Delo d.o.o.
Preberite posebne pogoje, povezane z digitalnimi naročninami.
Prijavi sovražni govor