Kandidat za burmanskega predsednika tesen sodelavec Aung San Su Kji

Nobelova nagrajenka za mir je že pred volitvami napovedala, da bo po zmagi stala »nad predsednikom«.
Objavljeno
10. marec 2016 11.08
MYANMAR-POLITICS/
Ma. Ja.
Ma. Ja.

Najpjido − Burmanska Narodna liga za demokracijo (NLD) priljubljene političarke in Nobelove nagrajenke za mir Aung San Su Kji je naredila konec ugibanjem o tem, kdo bo najverjetnejši novi predsednik države. Za položaj je namreč predlagala tesnega sodelavca Su Kjijeve − Htin Kjava.

Devetinšestdesetletni ekonomist je bil sošolec Su Kjijeve in nekaj časa njen voznik, zdaj pa ji pomaga voditi dobrodelni sklad. Po navedbah agencije AFP so njegove možnosti za potrditev na položaj dobre. Kot drugega kandidata − kandidata iz zgornjega doma − je NLD nominirala Henryja Van Theuja, ki bo po pričakovanjih postal podpredsednik. Svojega kandidata mora predlagati še vojska, ki ima v parlamentu še vedno četrtino sedežev.

Htin Kjav. Foto: Soe Zeya Tun/Reuters Pictures

Z imenovanjem kandidatov se bo nato začel postopek izbire novega predsednika. Tega bodo izmed predlagane trojice izbrali na končnem glasovanju spodnjega doma, zgornjega doma in predstavnikov vojske, predvidenem za 18. marec, piše STA. Kandidata, ki ne bosta izvoljena za predsednika, bosta zasedla podpredsedniška položaja. Novi predsednik naj bi 31. marca nasledil sedanjega predsednika Thein Seina.

Kot smo že poročali, Aung San Su Kji formalno ne more biti izvoljena za predsednico, saj burmanska ustava ne dovoljuje, da ta položaj zasede oseba, katere družinski člani so tuji državljani. Pokojni mož 70-letne političarke je bil Britanec, njuna sinova pa sta prav tako državljana Velike Britanije. Aung San Su Kji se je zavedala, da ustave ne more spremeniti brez soglasja predstavnikov vojske, za katere je v parlamentu rezerviranih 25 odstotkov sedežev. Že pred volitvami, na katerih je slavila njena NLD, je zato izjavila, da bo po zmagi stala »nad predsednikom«. Njena izjava je v vojski poskrbela za razburjenje in preplah − vojska namreč iz lastnih izkušenj ve, da je prav ta »nadfunkcija« v Burmi najpomembnejša.