Kastni nemiri ogrozili dobavo vode Delhiju

Indijski metropoli, kjer živi najmanj 16 milijonov ljudi, grozi hudo pomanjkanje vode.
Objavljeno
21. februar 2016 13.51
Ma. Ja.
Ma. Ja.

New Delhi − Državo Haryana na severu Indije že teden dni pretresajo nasilni protesti proti kastnemu sistemu kvot, ki so zahtevali najmanj deset smrtnih žrtev, ogrozili pa so tudi dobavo vode več kot 16 milijonom ljudi, ki živijo v indijski metropoli Delhi.

Teden dni trajajoči protesti v indijski državi Haryana so se kljub policijski uri zaostrili v petek, ko je vojska, ki so jo na ulice poslale oblasti − približno 4000 vojakov in 5000 pripadnikov enot iz obmejnih varnostnih sil −, proti protestnikom uporabila silo. Pri tem je bilo po zadnjih informacijah ubitih najmanj deset ljudi, več kot 150 pa je poškodovanih, poroča agencija AFP. O nemirih iz države Haryana poročajo tudi danes, vendar pa večjih incidentov niso zabeležili.

Protestniki, pripadniki ljudstva Jat, ki predstavljajo približno četrtino prebivalstva države Haryana, skupno pa jih je na severu Indije več kot 80 milijonov, zahtevajo ugodnosti tako na zvezni kot na državni ravni, in sicer 27-odstotne kvote za delovna mesta v vladnih uradih in prav tolikšne kvote za mesta na univerzah.

V zadnjem tednu so protestniki med drugim napadli domove regionalnih ministrov, požigali železniške postaje, blokirali železniške povezave in poškodovali opremo za črpanje vode na kanalu Munak, ki je pomemben vir vode za Delhi.

Tamkajšnje oblasti so za pomoč pri intervenciji zaradi krize z vodo prosile vrhovno sodišče, nujne ukrepe pa so obljubili tudi na notranjem ministrstvu.