Katar ne bo ustavil dobave plina emiratom

Analitiki predvidevajo, da bi lahko cene energentov zaradi zaostrovanja razmer v Zalivu močneje poskočile šele na dolgi rok.

pon, 19.06.2017, 11:30

Diplomatska izolacija treh sosed negativno vpliva predvsem na življenje katarskih državljanov, so sporočili iz katarskega odbora za človekove pravice, ki na dan prejme več kot sto pritožb, večinoma zaradi odločitve zalivskih sosed, da se morajo vsi v njih živeči Katarci izseliti v 14 dneh. S to odločitvijo so bile onemogočene njihove gospodarske dejavnosti, težave imajo tudi katarski študentje, ki študirajo v teh državah.

Doha − Katar ne bo prekinil dobave plina svojim »bratom«, Združenim arabskim emiratom (ZAE), je povedal direktor največjega katarskega plinskega podjetja Saad al Kaabi. Po poročanju Al Džazire je Kaabi trenutni diplomatski spor, ki ga je sprožila odločitev Saudske Arabije in njenih arabskih zaveznic o pretrganju stikov z Doho in izolaciji zalivske kraljevine, opisal kot »višjo silo« in komentiral, da bi prekinitev dobave plina povzročila veliko škodo Združenim arabskim emiratom.

Analitiki ocenjujejo, da bi zaprtje 364 kilometrov dolge plinske cevi, ki povezuje severna katarska nahajališča plina z emirati, povzročilo velike težave, saj je država močno odvisna od tega plina. Napovedi gibanja cen energentov predvidevajo, da se te zaradi trenutnega spora med koalicijo pod vodstvom Saudske Arabije in Katarjem na kratki rok ne bodo bistveno zvišale, da pa bi se to znalo zgoditi, če bi se razmere v Zalivu še naprej zaostrovale.

Diplomatske in trgovinske odnose s Katarjem so zaradi domnevnega podpiranja skrajnih islamističnih skupin in sodelovanja z Iranom zaostrile štiri arabske države, poleg Saudske Arabije in ZAE še Bahrein in Egipt. Pretrgane so kopenske in zračne transportne povezave, spor pa za zdaj ni vplival na promet po morskih poteh, ki so ključne za izvoz katarskega plina v Daljno Azijo in Evropo. V Evropi so od katarskega plina najbolj odvisne Velika Britanija, Španija in Poljska.

 

 

 

Prijavi sovražni govor