Kim Džong Un ukazal stalno pripravljenost in preventivni jedrski napad

Vodstvo Severne Koreje pričakovano zaostruje retoriko po novih sankcijah varnostnega sveta ZN.
Objavljeno
04. marec 2016 11.08
Mo. B.
Mo. B.

Pjongjang − Iz Severne Koreje prihajajo nova svarila, s katerimi ta odgovarja na novo resolucijo varnostnega sveta ZN, sprejeto v sredo. Severnokorejsko jedrsko orožje mora biti »v stalni pripravljenosti, da je lahko uporabljeno v vsakem trenutku,« je po poročanju severnokorejske agencije KCNA ukazal Kim Džong Un.

Severnokorejski voditelj je ob tem opozoril, da so razmere na razdeljenem Korejskem polotoku postale tako nevarne, da se je moral sever zateči k vojaški strategiji »preventivnega napada«.

Tovrstna retorika uradnega Pjongjanga sicer še zdaleč ni redkost, pravzaprav gre že za rutinski odziv na pritiske iz tujine. V »bojni pripravljenosti« so bili tako že leta 2010, po potopitvi južnokorejske korvete Cheonan in napovedi novih vojaških vaj ZDA in Južne Koreje. V »polvojnih razmerah« so bili tudi avgusta lani, potem ko je Južna Koreja zaradi eksplozije v demilitariziranem območju, v kateri sta bila ranjena dva vojaka, na meji s severno sosedo znova prižgala zvočnike s propagandnimi sporočili.

Strokovnjaki si medtem še vedno niso edini, kako resne so severnokorejske grožnje z jedrskim napadom. Znano je, da imajo na razpolago manjše število jedrskih konic, ni pa znano, ali so jih sposobni tudi izstreliti do ciljev.

Washington je nova svarila s Korejskega polotoka že označil za postavljanje. »Nismo še videli severnokorejskega testa ali prikaza, ki bi dokazal, da jim je uspelo minimalizirati jedrsko orožje in ga namestiti na medcelinsko balistično raketo,« je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal vir iz ameriškega obrabnega ministrstva in dodal, da so kljub temu njihove sile pripravljene na protiukrep, če bi bilo to potrebno.

Odzvali so se tudi v Južni Koreji. Predsednica Park Geun Hje je severni sosedi ob morebitni provokaciji obljubila oster odziv, ostrejši kot sicer.

Severnokorejski voditelj Kim Džong Un je »stalno pripravljenost« na jedrski napad po poročanju KCNA menda napovedal včeraj, med nadzorovanjem izstrelitve šestih raket kratkega dometa.