Kim Džong Un v Asadovem zrcalu

Raketiranje Sirije po eni strani spravlja v nevarnost srečanje med Trumpom in Kimom, po drugi pa mu odpira možnosti za uspeh.

tor, 17.04.2018, 10:00

Severnokorejski vodja se je v soboto verjetno postavil pred zrcalo. A le zato, da bi preveril, ali ni mogoče podoben Bašarju al Asadu ali celo Moamerju Gadafiju in Sadamu Huseinu. Kim se od nekdaj zaveda, da ga ameriški predsednik gleda skozi podobno povečevalo, s katerim opazuje bližnjevzhodne diktatorje.

Zato se mu zdi pomembno najti ključno razliko med njimi in njim, ki bo Donaldu Trumpu preprečila pritisk na sprožilec raket, uperjenih proti Pjongjangu. Medtem ko se ta teden intenzivno končujejo priprave na Kimovo srečanje prihodnji petek z južnokorejskim predsednikom Mun Dže Inom, je raketiranje Sirije neizogibno spodbudilo razpravo, ali so ogrožene perspektive tega dogodka ter majskega sestanka med severnokorejskim vodjem in ameriškim predsednikom.

Prejeli sporočilo

Kitajski odziv na sobotno raketiranje je bil zadržan, a dovolj ogorčen, saj je uradni Peking v tej akciji prepoznal sporočila, namenjena Kim Džong Unu in predsedniku Xi Jinpingu. Predstavnica zunanjega ministrstva Hua Chunying je hitro spomnila Trumpa, da je »kakršnakoli enostranska vojaška akcija kršitev statuta Združenih narodov in načela mednarodnega prava«. Kitajska je proti takšnemu delovanju, to pa zato, ker bo »še bolj zapletlo reševanje iz sirske krize«. Čeprav je Hua Chunying pozvala k »vsestranski in nepristranski preiskavi domnevnega kemičnega napada«, še preden sprejmejo sklepe o Asadovi odgovornosti za smrt civilistov v Dumi, je iz pazljivo odmerjenega tona uradnega odziva na sobotno raketiranje jasno, da je azijska sila pozorna predvsem na možno širjenje Trumpovega »ognja in besa« z Bližnjega na Daljni vzhod.

Za plačilo s kartico, Paypalom ali preko UPN (plačilni nalog), obiščite stran www.delo.si/digitalno in izberite paket po vaši meri. Imamo tudi takega z izdatnim popustom za naročnike na našo tiskano izdajo! Nato sledite navodilom za registracijo, v sklopu katere boste sklenili tudi digitalni naročniški paket.


Želite brati več?
Cenik
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
* Naročnina po preteku prvega meseca naročnine se obračuna po veljavnem ceniku Delo d.o.o.
Preberite posebne pogoje, povezane z digitalnimi naročninami.
Prijavi sovražni govor