Kristjani praznujejo veliko noč

Papež Frančišek je kristjane pozval, naj ne dovolijo, da bi prevladala strah in tema.

N. G.,STA
ned, 27.03.2016, 09:34; spremenjen: 12:44

Večina kristjanov po vsem svetu danes praznuje veliko noč, največji krščanski praznik, ko verniki praznujejo Jezusovo vstajenje od smrti.

Papež Frančišek se je danes  v velikonočnem sporočilu spomnil žrtev terorizma ter pozval k pomoči beguncem in končanju slehernega nasilja. Ob tem je spomnil na najbolj ranljive in tiste, ki trpijo zaradi podnebnih sprememb. Papež je nato z balkona bazilike svetega Petra podelil velikonočni blagoslov mestu in svetu (urbi et orbi).

Frančišek je spomnil na številne ljudi, med njimi tudi otroke, ki bežijo pred vojno, lakoto in revščino ter potrebujejo pomoč. Pozval je tudi k miru na vseh svetovnih kriznih žariščih.

Vstajenjske maše

Zjutraj so po cerkvah potekale vstajenjske maše s procesijami. Škofje so jih darovali v stolnicah, pri tem pa poudarjali predvsem pomen veselja. "Velika noč daje razumeti, da imajo vse naše skrbi, trpljenje, vsakodnevni križi in težave svojo polnost," je v svoji pridigi dejal predsednik Slovenske škofovske konference Andrej Glavan. Ta je poudaril, da je Jezusovo vstajenje temelj in začetek vstajenja vseh ljudi: "V njem je zagotovilo, da bo poveličanje tudi naš delež. Zato se splača verovati v Kristusa, zanj živeti in si tako zagotoviti svojo večno srečo."

Prijavi sovražni govor