Libijska vlada narodne enotnosti napovedala prevzem oblasti

Predsedniški svet mednarodno skupnost poziva, naj prekine vse odnose z izvršnimi oblastmi, ki niso povezane z vlado narodne enotnosti.
Objavljeno
13. marec 2016 11.19
MOROCCO-LIBYA-CONFLICT-UN-PEACE
Ma. Ja., STA
Ma. Ja., STA

Tripoli − Libijska vlada narodne enotnosti, ki jo podpirajo Združeni narodi, je včeraj napovedala, da bo prevzela oblast, čeprav ni dobila podpore v parlamentu. Kot so pojasnili, so ob nezmožnosti glasovanja v parlamentu zadostni podpisi podpore stotih poslancev, ki so jih zbrali prejšnji mesec, piše Slovenska tiskovna agencija.

Januarja je sicer mednarodno priznani parlament v Libiji zavrnil vlado narodne enotnosti, o kateri sta se sprti strani dogovorili na pogajanjih pod okriljem ZN decembra v Maroku. To je bil hud udarec mednarodnim prizadevanjem za končanje političnega razkola in nasilja v Libiji.

Vlada naj bi štela kar 32 ministrov in prav to je menda med drugim zmotilo poslance, češ da je prevelika. Od 104 prisotnih poslancev jih je proti glasovalo kar 89, po glasovanju pa so sporočili, da pričakujejo predstavitev novega vladnega kabineta, piše STA.

Zdaj pa je predsedniški svet, na čelu s predsednikom vlade narodne enotnosti Fajezom al Saradžem, pristojne ustanove pozval, naj se »nemudoma povežejo z vlado narodne enotnosti, da bi uredili vse potrebno za miren prenos oblasti«, piše STA. Mednarodno skupnost pa pozivajo, naj prekine vse odnose z izvršnimi oblastmi, ki niso povezane z vlado narodne enotnosti.

Libija ima že od avgusta 2014, ko je prestolnico Tripoli zavzelo zavezništvo milic, v katerem so bili tudi islamisti, dva rivalska parlamenta in vladi. Mednarodno priznana parlament in vlada sta pobegnila na vzhod države v Tobruk, v Tripoliju pa so svoja organa oblikovali islamisti. V skladu z dogovorom rivalskih strani, doseženim pod pokroviteljstvom ZN, bi morala oblast prevzeti vlada narodne enotnosti s sedežem v Tripoliju, še piše STA.