Ljudje, umaknite se, iščemo Nezemljane!

Če bomo kdaj vzpostavili stik z vesoljci, jih bo Kitajska morda prva pozdravila.

sob, 20.02.2016, 12:00

Če Kitajski že ni uspelo postati prva država, ki je poslala človeka na Mesec, si zdaj močno želi biti prva, ki bo spoznala Nezemljane. Na to se resno pripravlja, kar dokazuje gradnja največjega radioteleskopa, ki bo predvidoma septembra začel prisluškovati dogajanju v vesolju in iskati življenje daleč stran od nas.

Tudi partijsko vodstvo meni, da je to izjemno pomemben projekt, kar dokazuje nedavna odločitev o tem, da je treba iz okrožja Luodian in Pingtang v pokrajini Guizhou izseliti 9110 prebivalcev, da bi radioteleskop lahko v miru opravljal svoje delo.

Preselitve celotnih vasi niso na Kitajskem nič novega. Za gradnjo megalomanskega jezu Tri soteske na reki Jangce je vlada preselila več kakor milijon ljudi, več deset tisoč vaščanov v okolici Pekinga pa je moralo začeti novo življenje nekje drugje, potem ko so jim porušili domove, da bi tam zgradili novo letališče in športna igrišča za olimpijske igre leta 2008.

Projekt državnega pomena

Kljub temu se kitajska oblast odloča za takšne ukrepe samo pri projektih državnega pomena. Tiskovna agencija Xinhua je ta teden potrdila, da je teleskop, imenovan Fast (Five-hundred-meter Aperture Spherical Telescope), eden takšnih projektov.

»Vsak izseljen prebivalec bo od urada za ekološke migracije prejel 12.000 juanov (1800 ameriških dolarjev) odškodnine, vsak pripadnik narodne manjšine, ki bo imel težave pri nastanitvi, pa bo od pokrajinskega odbora za narodnostna in verska vprašanja dobil subvencijo v vrednosti 10.000 juanov,« poroča Xinhua.

Guizhou je namreč etnično najbolj raznovrstna kitajska pokrajina in skoraj 40 odstotkov od njenih 35 milijonov prebivalcev pripada eni od 55 narodnih manjšin.

Fast so začeli graditi julija lani in že njegovo ime razkriva, kako velike so kitajske ambicije na tem področju. Teleskop bo s 500-metrskim premerom precej večji od tistega v observatoriju Arecibo v Portoriku. Ta je do zdaj s 300-metrskim premerom veljal za največjega na svetu. Čim širši je, pojasnjujejo znanstveniki, tem natančnejši je, zato bo Fast od tri- do petkrat občutljivejši od tistega v Portoriku.

»Teleskop bo tako natančen, da bi lahko prepoznal zvok škržata sredi grmenja,« je iskanje sporočil iz vesolja opisal Nan Redong, glavni znanstvenik pri projektu. »Radioteleskop je podoben zelo občutljivemu ušesu, ki poskuša slišati smiselna radiosporočila sredi belega šuma, ki prevladuje v vesolju,« je lani povedal novinarjem agencije Xinhua.

Iskanje inteligentnih bitij

Guizhou so izbrali za središče projekta zaradi naravnih uval v kraških hribih, ki spominjajo na velikanske sklede. Tamkajšnji kras je skupaj s krasom v pokrajinah Guanxi in Yunnan pod Unescovo zaščito kot svetovna naravna dediščina, kitajski znanstveniki pa so ga izkoristili za svoj hiperobčutljivi instrument kot naravno izolacijo pred radiosignali, ki izvirajo z Zemlje.

Velik krožnik teleskopa sloni na močnih stolpih in je nekoliko privzdignjen nad tlemi, da bi ga znanstveniki lahko premikali in usmerjali v različne smeri. Fast je sestavljen iz 4450 trikotnih plošč s skoraj 460.000 zrcali, ki bodo radiosignale iz vesolja prenašala na 30-tonsko retino. Seveda bo imel instrument, katerega površina je večja od 250.000 kvadratnih metrov, več nalog, saj bo poleg iskanja inteligentnih bitij zunaj naše galaksije proučeval tudi izvor vesolja.

Teleskop Fast bo lahko ujel radiosignal, oddaljen več kakor tisoč svetlobnih let, zato se bo Kitajska predvidoma povzpela na sam vrh vesoljskih raziskav. Sestavljati so ga začeli lani, takoj zatem, ko so Nasini astronomi odkrili planet Kepler 452b, podoben Zemlji in oddaljen 1400 svetlobnih let. Azijska sila se je zato odločila, da se mora čim bolj potruditi, da bi postala pionirska raziskovalka vesolja.

»Če bomo sploh kdaj vzpostavili stike z Nezemljani, bo Kitajska s svojim največjim radioteleskopom postala najpomembnejša država pri tem dejanju,« so julija lani ugotavljali v uvodniku hongkonškega časopisa South China Morning Post. Ljudje, ki so se zato morali preseliti, bodo razumeli veličino in pomen projekta. Čeprav kitajski znanstveniki opozarjajo, da lahko iskanje inteligentnega življenja daleč v vesolju traja zelo zelo dolgo časa.

Prijavi sovražni govor