Na zahodu Avstralije ognjeni zublji opustošili še eno mesto

V požaru je izginilo skoraj sto domov mesteca Yarloop. Leto 2015 je Avstralija po temperaturah zabeležila še eno rekordno poletje.
Objavljeno
08. januar 2016 12.01
Mo. B.
Mo. B.

Perth - Vroče poletje in dolgotrajna suša sta tudi letos v Avstraliji poskrbela za več požarov v naravi, ki so doslej uničili več deset domov, šest ljudi je umrlo. Zadnji med njimi se je razplamtel na jugozahodu celine. Najhujši davek je tokrat plačalo mestece Yarloop.

»Zdi se, da smo izgubili približno 95 hiš, med njimi tudi nekatere zgodovinske zgradbe,« je povedal predstavnik službe za požare in izredne razmere Wayne Gregson. Trije ali štirje prebivalci so utrpeli manjše poškodbe, vse pogrešane so našli žive in zdrave.

Foto: Richard Wainwright/AAP/Reuters

Ogenj je v smer mesta razpihal močan veter, ki je pihal z do 60 kilometri na uro. Požaganih je sicer 58.000 hektarjev zemlje.

Poletni požari so sicer v Avstraliji običajen pojav, a strokovnjaki opozarjajo, da podnebne spremembe podaljšujejo nevarno obdobje in stopnjujejo predpogoje za njihov nastanek. V Avstraliji so lani visoke temperature poskrbele že za peto rekordno poletje po letu 1910, odkar beležijo podatke.