Našli dve ladijski razbitini, malezijskega letala še ne

Skoraj dve leti po izginotju potniškega letala se iskanje v južnem Indijskem oceanu nadaljuje.
Objavljeno
13. januar 2016 11.03
Mo. B.
Mo. B.

Kuala Lampur − Pristojni za iskanje pogrešanega potniškega letala družbe Malaysia Airlines, ki je pred skoraj dvema letoma izginilo nekje nad Indijskim oceanom, po več kot 80.000 prečesanih kvadratnih kilometrih morskega dna še niso našli sledi, ki bi jih pripeljale do letalske razbitine. A iskanje vendarle ni bilo povsem brezplodno, pred kratkim so na morskem dnu odkrili že drugo ladijsko razbitino, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Boeing 777 z 239 potniki in člani posadke na krovu je 8. marca 2014 malo po polnoči vzletelo z letališča v malezijskem glavnem mestu Kuala Lampur. Namenjeno je bilo v Peking, a je približno uro po vzletu, ko je bilo nekje nad Tajskim zalivom med Malezijo in Vietnamom, izginilo na potovalni višini. Posadka pred tem ni oddala klica v sili, prav tako ni poročala o slabih vremenskih pogojih ali kakršnihkoli drugih težavah. Letalo je preprosto izginilo.

Kmalu je postalo jasno, da je povsem krenilo s poti, izračuni so pokazali, da se je let MH370 najverjetneje končal nekje na jugu Indijskega oceana, kjer še vedno poteka iskanje. Edino sled, ki razkriva, da je letalo najverjetneje doletela bridka usoda, je priskrbelo morje, ki je julija lani na obalo otoka Reunion naplavilo del pogrešanega boeinga.

Najdeno zakrilce je porodilo več vprašanj kot pa odgovorov. Preiskovalci tako še vedno preigravajo različne scenarije; od ugrabitve ali samomora pilota do tehničnih težav. Preiskovalci in svojci pogrešanih – mnogi po poročanju AFP sicer še vedno verjamejo, da so potniki živi in jih zadržujejo na neznani lokaciji – upajo, da bosta odgovore dali črni skrinjici, ki pa ju je treba najprej najti.

Okritje iz 19. stoletja

Po skoraj dveh letih iskanja so globoko pod morsko gladino našli le razbitine, ki tam ležijo že vrsto desetletij. Sredi decembra je sonar izrisal železen ali jeklen ladijski trup, ki po njihovih predvidevanjih tam leži od 19. stoletja. Odkritje na 3700 metrih globine so podrobneje pregledali z avtonomnim podvodnih vozilom.

Gre za drugo tako najdbo − maja lani so našli sidro in nekaj drugih predmetov, ki jih je izdelala človeška roka, poleg tega so po njihovih predvidevanjih ležali manjši kupi premoga.