Nato odprl pogajanja o članstvu s Črno goro

Podgorica upa, da bodo pristopna pogajanja sklenjena do aprila, Soltenberg pa, da bodo sklenjena do konca leta.

Ma. Ja., STA
pon, 15.02.2016, 15:29
Črna gora bo, ob uspešno sklenjenih pristopnih pogajanjih, postala 29. članica Nata.

Bruselj − Nato je s Črno goro začel formalna pogajanja o članstvu, piše Slovenska tiskovna agencija.

Predstavniki Nata so povedali, da se bodo na dvodnevnih pogovorih v Bruslju osredotočili na podrobnosti članstva, vključno s političnimi, vojaškimi in pravnimi vprašanji, hkrati pa bodo pogovori tudi priložnost, da obe strani razjasnita še odprta vprašanja.

Po besedah črnogorske ministrice za obrambo Milice Pejanović-Đurišić bo govora o področjih, kot sta pravna država in boj proti organiziranemu kriminalu, pa tudi o javnomnenjski podpori članstvu. Sicer pa bodo pogajanja temeljila na že sklenjenem Akcijskem načrtu za članstvo, piša STA.

Po pričakovanjih črnogorske obrambne ministrice bi lahko bila pristopna pogajanja sklenjena do aprila, medtem ko generalni sekretar zavezništva Jens Soltenberg upa, da bodo sklenjena do konca leta. Črna gora bo morala v pristopnem procesu uveljaviti niz reform, s čimer naj bi zagotovila, da spoštuje demokratične in civilnodružbene norme, ki se jih od članice zavezništva pričakuje, piše STA.

Podgorica je vabilo v Nato dobila decembra lani. Vstop v zavezništvo je močno zagovarjal črnogorski premier Milo Đukanović, zaradi česar je opozicija zahtevala njegov odstop. Đukanovićeva vlada je januarja v parlamentu uspešno prestala glasovanje o zaupnici, ki jo je sicer predlagal sam, je pa parlamentarna razprava prinesla razkol med Đukanovićevo Demokratsko stranko socialistov (DPS) in socialdemokrati (SDP), ki so sodelovali 18 let.

Glede članstva v Natu je razdeljena tudi črnogorska javnost, srbska pravoslavna cerkev v državi pa mu nasprotuje, piše STA. Razlog je predvsem spomin na Natove letalske napade na nekdanjo ZRJ leta 1999, s katerimi se je takrat končala vojna na Kosovu.


Prijavi sovražni govor