Ni počitka, dokler traja prenova

Ameriška zdravstvena protireforma: V prihodnjih dneh bo odločeno, ali bo padla reforma Obamacare.

pon, 17.07.2017, 08:00

New York – Republikanski senatorji se mojstrijo v izogibanju. Te dni se skrivajo pred novinarji, ki jih zanimajo komentarji o elektronski pošti Donalda Trumpa mlajšega. Med počitnicami ob prazniku neodvisnosti so se ogibali volivcem, ki nočejo izgubi zdravstvenega zavarovanja. Slednjemu se obeta repriza.

Republikanski kongresniki se zadnje pol leta držijo preproste strategije, javno se izogibajo kritik predsednika, hkrati pa skušajo pospešiti sprejemanje nove zakonodaje. Slednje jim ne gre najbolje od rok, vse glasno napovedovane reforme se zatikajo, po sedmih letih nenehnih kritik zdravstvene reforme predsednika Baracka Obame jim še vedno ni uspelo pripraviti niti svoje zamenjave zanjo. Prvi republikanski senator Mitch McConnell je konec preteklega tedna pripravil popravljeno različico senatne protireforme, potem ko je za prvo skrajno konservativno krilo menilo, da je še vedno preveč radodarna do revnih, zmerni del stranke pa se je ustrašil njene ostrine.

McConnell je prvi predlog na tihem pospravil na delovni pult in ga po treh tednih nekoliko prekrojenega znova potegnil na plan. Najbolj očitna sprememba je ohranitev obdavčitve najbolj premožnih, kar bo nekoliko omililo dosedanje očitke demokratov, da desnica preliva denar od revnih k bogatim. Ohranjeni davki bodo nedvomno odvrnili konservativno krilo, z njimi pa naj bi pomagali ohraniti zdravstvena zavarovanja manj premožnih, kar naj bi zmanjšalo odpor zmernejših senatorjev. Zavarovalnicam so dovolili ponujanje okleščenih paketov, ki pokrivajo manjši obseg zdravljenja, kot ga predpisuje sedanji Obamacare, kar naj bi omogočilo znižanje cen premij.

Preštevanje upornikov

Vrh senatne desnice v prihodnjih dneh čaka težavna naloga zbrati vsaj 50 glasov v stočlanski zbornici (odločilni glas ob izenačenem rezultatu prispeva podpredsednik države Mike Pence). Tudi v drugo ne kaže na bistvene spremembe; 48 demokratov bo odločno proti, znotraj desnice ostaja razkol med republikanci, ki podpirajo razširjeno vlogo države, in tistimi, ki se zanašajo na trg. Popravljen predlog ohranja glaven kamen spotike – klestenje programa za zdravstveno zavarovanje revnih Medicaid, ki ga je Obama razširil in zveznim državam omogočil, da so lahko zavarovale milijone Američanov z nižjimi dohodki.

Trije republikanci so nemudoma najavili svoje nasprotovanje in takoj zamajali načrte McConnella, ki si lahko privošči največ dva upornika. Susan Collins iz Maina je bila ena od redkih predstavnic desnice, ki je dan neodvisnosti praznovala med ljudmi, resda v Eastportu, enem najbolj konservativnih območij povsem na severovzhodu svoje zvezne države. Ko je korakala po ulicah, so vsi z njo hoteli govoriti o zdravstveni reformi, skoraj vsi so jo spodbujali »Ostanite močni«, »Podpiramo vas« ali pa se zahvaljevali, ker se je uprla vodstvu stranke. Kar pomeni, da v prihodnjih dneh ne bo obrnila plošče. »Popravljen predlog ne vključuje ukrepov, za katere se zavzemam v imenu prebivalcev Arizone,« je bil nezadovoljen tudi starosta desnice John McCain in napovedal, da bo predlog skušal izboljšati z dopolnili.

Na konservativnem krilu je svoj ne spet oznanil libertarni Rand Paul iz Kentuckyja. Podobno skeptični Mike Lee iz Utaha je dejal, da je sprememb precej, a ni jasno, ali so te dejansko izboljšale zakon po njegovem okusu, kar pomeni več prostega trga. Nočno moro vrha stranke sta okrepila Lindsey Graham iz Južne Karoline in Bill Cassidy iz Louisiane, ki sta praktično le nekaj minut pred objavo predloga svoje stranke predstavila svoj alternativni načrt. McConnell skuša zakon stisniti skozi ozko grlo pred avgustovskimi poletnimi počitnicami. Nekaj manevrskega prostora za lobiranje in pritiske na svojo čredo si je kupil z oznanilom, da se bo dopust za kongresnike in senatorje začel dva tedna kasneje.

Tehtanje posledic

Pomembno vlogo bo znova imel neodvisni kongresni urad za proračun, ki je prvi senatni predlog pokopal z oceno, da bi zaradi njega v desetih letih brez zavarovanja ostalo okoli dvajset milijonov ljudi. Čeprav naj bi bila nekoliko pretirana, pa tudi nižja številka ne bi prinesla bistveno manjšega ogorčenja mnogih Američanov. Oceno popravljenega predloga naj bi objavili do ponedeljka. Aktivisti na levici z množico protestov – med drugim so pred domovanjem konservativnega McConnella v Washingtonu pripravili gejevsko zabavo – skušajo ohraniti žar upora proti Trumpcaru, kot so poimenovali zdravstveno protireformo desnice. Čeprav novi predsednik zdaj nima veliko vpliva nanjo.

Trump je med zadnjim intervjujem dejal, da noče govoriti o morebitnem neuspehu. »Mislim, da bi bilo to zelo slabo, zelo bom jezen in veliko ljudi bo razburjenih. Toda še vedno čakam, da predlog pride na mojo mizo. Upam, da bodo to naredili, obljubljajo že leta,« je opominjal strankarske kolege. Pred tem se je zavzel, da bi najprej kar ukinili Obamacare in se šele potem domislili, s čim jo bodo nadomestili, a takšno hazardiranje nima veliko zagovornikov. McConnell kot naslednjo možnost omenja sodelovanje z demokrati pri krpanju sedanje ureditve, kar pa bi desnico zagotovo drago stalo na volitvah. Demokrati pa se ob strani muzajo in na vse načine branijo kronski dosežek Baracka Obame.

Prijavi sovražni govor