Nori kralj vidi le Obamova velika ušesa

Prisluškovalni cirkus: Bela hiša se ob velikih političnih težavah zapleta v škandal z obtožbami o prisluškovanju.
Objavljeno
20. marec 2017 11.36
Sebastijan Kopušar, New York
Sebastijan Kopušar, New York
New York – Pred Donaldom­ Trumpom je eden najtežjih­ ­tednov. V kongresu je na tnalu­ zdravstvena reforma, ki jo podpira, po državi pa vzbuja odpor. V ospredju so njegove obtožbe, da mu je predhodnik Obama prisluškoval.

Predsednik je konec tedna znova nabiral moči v svojem prestižnem klubu Mar-a-Lago na Floridi, ki so ga po peti takšni selitvi že preimenovali v zimsko Belo hišo. Vladni tiskovni predstavniki niso hoteli­ razkriti njegovega urnika, a je negotovost pregnala na twitterju­ objavljena fotografija Trumpa z rokavico za golf.

Golf vsakih šest dni

Hitro so se pojavili izračuni, da je Donald Trump v prvih dveh mesecih predsedovanja udarjal žogico za golf vsakih 6,4 dneva, s čimer je presegel Obamovo povprečje odigrane partije vsakih 8,8 dneva. Čeprav ga je zaradi tega ostro napadal in avgusta lani obljubil volivcem: »Delal bom za vas, ne bom imel časa za igranje golfa.«

Američani so se naučili, da predsedniku ne gre vsega verjeti, ko pa ga ujamejo na spolzkih tleh, namesto opravičila ponudi teorije zarote. Tovrstna bolezen se po besedah kolumnistke New York Timesa Gail Collins očitno širi po Beli hiši, z njo je okužen vsaj tiskovni predstavnik Sean Spicer, mojster alternativnih dejstev. »Vsi hodijo po prstih okoli norega kralja na njegovem pozlačenem in napol praznem dvoru. Njegovi vazali se smešijo, ko poskušajo zagovarjati ali pojasniti nadnaravno nore tvite in namenoma nevedne pripombe,« je podobno ostrojezično opisala razmere njena kolegica Maureen Dowd.

Skrajni nesmisel

Bela hiša se že dva tedna zapleta v čedalje bolj bizarno zgodbo, ki jo je sprožila Trumpova obtožba, češ da je Obama ukazal obveščevalni nadzor nad njegovo kampanjo. Kuhati se je začela na konservativnih radijskih valovih, desničarsko spletno trobilo Breitbart News jo je razširilo v »tihi državni udar«, Trump ji je dal težo Bele hiše, Spicer pa razpihnil v mednarodni incident, ko jo je poskusil utemeljiti s citiranjem medijev in med drugim navedel trditev komentatorja in analitika konservativne mreže Fox News Andrewa Napolitana, da je Obama za prisluškovanje uporabil kar britansko obveščevalno službo GCHQ.

Na drugi strani Atlantika so bili tako besni, da je agencija v enem sicer redkih sporočil za javnost označila obtožbe za neumnost ter »popolnoma smešne in jih je treba prezreti«. Celo namestnik nacionalne varnostne agencije NSA Richard Ledgett jih je za britanske medije opisal kot »skrajni nesmisel«, ki po njegovem kaže na skrajno nerazumevanje sodelovanja med obveščevalnimi službami držav. Obtožbe o Obamovem nadzoru so zavrnili pomembni predstavniki obeh političnih strank, tudi na desnici so nekateri pozivali Trumpa, naj se opraviči Obami. Republikanec Devin Nunes, predsednik poslanskega odbora za obveščevalno dejavnost, je s stisnjenimi zobmi dejal, da če Trumpove pripombe razumemo dobesedno, »se je ­predsednik motil«.

V petek še olje na ogenj

Predsednik je v petek, ko bi razburjenje lahko prekril s pomembnim državniškim obiskom, tega uporabil za prilivanje olja na ogenj, ko je v Washingtonu že vsega vajeno Angelo Merkel osupnil s šalo, da sta bila oba žrtev Obamovega prisluškovanja. Krivdo za mednarodni incident z Londonom pa preknjižil na račun Fox Newsa. »Mi nismo rekli ničesar, le citirali določenega zelo nadarjenega pravnika, o tem se morate pogovoriti s Fox News,« je dejal nemškemu novinarju, ki si je namesto ameriških kolegov drznil dregniti v osje gnezdo. Na konservativni televizijski mreži so v petek zatrdili, da Napolitano vztraja pri svojih besedah, dokler ni njihov voditelj Shepard Smith dejal, da »nimamo dokazov o kakršnemkoli obveščevalnem nadzoru sedanjega predsednika ZDA. Pika.«

Zaslišanje šefa FBI

Danes bodo v kongresu zaslišali direktorja zvezne policije Jamesa­ Comeyja, ki naj bi ob izbruhu zgodbe pozval vrh pravosodnega ministrstva, naj javno zanika obtožbe. Ob njem bo sedel šef NSA Mike Rogers, oba bosta morala pojasnjevati, ali obstajajo povezave med Trumpom in Rusijo, ter vpliv spletnih napadov, ki naj bi jih ukazali v Kremlju, na predsedniške volitve. To je še vedno temen oblak nad Belo hišo. Doslej je spodnesel svetovalca za nacionalno varnost Michaela Flynna, njegov naslednik H. R. McMaster pa mora te dni gladiti odnose z Londonom. Dogajanje bo morda zasenčilo pomembno prvo kongresno predstavitev kandidata za vrhovnega sodnika Neila ­Gorsucha.