Obama kandidate za naslednika svari pred sovražno retoriko

Zaskrbljenost povzročata predvsem sovražna retorika in nasilje, ki vse pogosteje spremljata zborovanja Donalda Trumpa.

Ma. Ja., STA
ned, 13.03.2016, 11:48; spremenjen: 12:48

Washington − Ameriški predsednik Barack Obama je opozoril na stopnjevanje sovražne retorike in napetosti, ki spremljata kampanjo pred novembrskimi predsedniškimi volitvami. Politični voditelji bi nas morali združevati, ne pa obračati drugega proti drugemu, je na srečanju v Dallasu poudaril Obama.

Zaskrbljenost povzročata predvsem sovražna retorika in nasilje, ki vse pogosteje spremljajo zborovanja vodilnega kandidata za republikanskega nominacijo na novembrskih predsedniških volitvah Donalda Trumpa.

Na njegovem petkovem zborovanju v St. Louisu v zvezni državi Missouri so na primer izbruhnili spopadi med njegovimi privrženci in nasprotniki, pozneje pa je moral Trump še isti dan odpovedati zborovanje v Chicagu, potem ko so dvorano univerze Illinois še pred njegovim prihodom napolnili protestniki, policija pa je njegove privržence pospremila iz prostora. Nov incident se je zgodil na Trumpovem sobotnem zborovanju v Ohiu, ko se je proti odru pognal moški, ki pa so ga ustavili pripadniki varnostne službe. Ti so nato za nekaj trenutkov obkrožili tudi Trumpa in prekinili njegov govor, Trump pa je nato protestnika obtožil, da je pripadnik Islamske države. Pozneje je bilo nemirno tudi v Kansas Cityju, kjer so Trumpov govor prekinili številni izbruhi protestnikov. Te so varnostniki nato pospremili iz dvorane, Trump pa jim je zagrozil s kazenskim pregonom. »Mamici in očku bodo morali potem razložiti, zakaj imajo policijsko kartoteko in ne morejo dobiti službe. Vse bom preganjal, pa ne bo več problema,« je po navedbah STA dejal Trump.

Donald Trump obkrožen s pripadniki varnostne službe. Foto: Aaron P. Bernstein/Reuters Pictures

Za petkove nemire v Chicagu je sicer obtožil privržence demokratskega kandidata za predsedniško nominacijo, senatorja iz Vermonta Bernija Sandersa. Ta je obtožbe zavrnil in zatrdil, da je vesel podpore, ki mu je bila izražena, vendar pa protestov niso organizirali v njegovem štabu. »Tako kot skorajda vsak dan, je Donald Trump Ameriki pokazal, da je patološki lažnivec,« je sporočil Sanders. Favoritka za demokratsko predsedniško nominacijo Hillary Clinton pa je Trumpove besede označila za »grdo retoriko«, ki spodbuja nasilje in agresijo, poroča Reuters. »Če se igraš z vžigalicami, boš zanetil požar, ki ga ne boš mogel krotiti. To ni vodenje, to je politični požig,« je dejala.

Bernie Sanders. Foto: Shannon Stapleton/Reuters Pictures

Podobno menijo tudi vsi trije Trumpovi republikanski protikandidati. Kot pravijo, je Trump s svojo sovražno retoriko pomagal ustvariti napeto ozračje. Zvezni senator iz Teksasa Ted Cruz je dejal, da se odgovornost v vsaki kampanji začne pri vrhu. »Če vodiš kampanjo, ki spodbuja nasilje, ustvariš tako ozračje in protesti so predvidljiva posledica Trumpovega odnosa do nasprotnikov,« je povedal Cruz. Guverner Ohia John Kasich je dejal, da so semena delitve, ki jih seje Trump, obrodila sadove; zvezni senator s Floride Marco Rubio pa je kritiziral protestnike, a tudi Trumpa, in dejal, da bi kandidat moral razumeti, da bo imela njegova retorika posledice.

Poročila o nasilju na Trumpovih zborovanjih so začela najedati tudi zagotovila republikanskih kandidatov, da bodo podprli vsakega kandidata stranke pred novembrskimi splošnimi volitvami proti demokratu, četudi bo to Trump, piše STA. Guverner Ohia Kasich je tako dejal, da mu je dovolj strupene Trumpove kampanje. Zaradi poročil o nasilju na Trumpovih zborovanjih je pretresen in ni več prepričan, da ga bo lahko podprl proti demokratu, če mu bo uspelo osvojiti predsedniško nominacijo republikanske stranke. Tudi zvezni senator iz Floride Rubio je dejal, da Trump deli stranko in državo, zaradi česar ga morda ne bo podprl, če zmaga.

Marco Rubio. Foto: Carlo Allegri/Reuters Pictures

Sobotne strankarske odločitve nekoliko premešale karte

Republikanski volivci so sicer včeraj oddajali glasove za svoje predsedniške kandidate v glavnem mestu Washington, na otoku Guam in deloma v Wyomingu, demokrati pa so volili na Severnih Marianskih otokih, piše STA.

Najbolj razburljive so bile sploh prve strankarske volitve republikancev v glavnem mestu ZDA, ki je posebno zvezno območje − District of Columbia. Volivci so večino glasov namenili zveznemu senatorju s Floride Marcu Rubiu (37 odstotkov) in guvernerju Ohia Johnu Kasichu (36 odstotkov). Trump je dobil 14 odstotkov glasov, zvezni senator iz Teksasa Ted Cruz pa 12 odstotkov. Od 19 delegatov za nacionalno konvencijo julija v Clevelandu jih je Rubio dobil deset, Kasich pa devet.

Podobna konvencija na Guamu je bila namenjena razdelitvi devetih delegatov, vendar je padla odločitev le o enem, ki ga je dobil Cruz, ostalih osem pa se bo v torek odločilo, če bodo koga podprli ali pa bodo počakali do nacionalne konvencije, piše STA. Republikanska strankarska zborovanja za 12 od 29 republikanskih delegatov države so včeraj potekala tudi v Wyomingu. Cruz jih je osvojil devet, Rubio in Trump pa po enega. Preostale delegate bodo določili na državni konvenciji stranke sredi aprila.

Ted Cruz. Foto: Charlie Riedel/AP Pictures

Po soboti ima Trump tako skupaj 460 delegatov za nacionalno konvencijo, Cruz 370, Rubio 163 in Kasich 63, za zmago pa jih je potrebno zbrati 1237. Naslednje pomembne volitve bodo v torek, ko bodo na vrsti med drugim Ohio, Florida in Illinois.

Demokratka Hillary Clinton je medtem v soboto osvojila še drugo ameriško ozemlje v Tihem oceanu. Po zmagi na Ameriški Samoi pred tednom dni je dobila še podporo v Severni Mariani. Na strankarskih zborovanjih je premagala senatorja iz Vermonta Bernarda Sandersa in osvojila štiri delegate, Sanders pa dva. Zatem ji je podporo izreklo še pet super-delegatov ozemlja. To so strankarski veljaki, ki se lahko odločijo po svoje mimo volje volivcev. Clintonova je doslej zmagala v 14 tekmah in zbrala 1231 delegatov. Sanders je zmagal v devetih državah in zbral 576 delegatov. Za zmago na nacionalni konvenciji stranke julija v Philadelphii jih je potrebnih 2383. Tudi demokrata imata v torek pomembne strankarske volitve v istih državah kot republikanci, še piše STA.

Hillary Clinton. Foto: Carlos Barria/Reuters Pictures

Prijavi sovražni govor