Talibani prevzeli odgovornost za napad v Lahoreju in napovedali nove

Nove tarče naj bi bile predvsem šole in fakultete. V pakistanski provinci Pandžab danes začeli tridnevno žalovanje.

Pi. K., STA
pon, 28.03.2016, 10:59; spremenjen: 16:11

Pahor izrazil sožalje pakistanskemu kolegu

Predsednik republike Borut Pahor je po nedeljskem samomorilskem napadu v Lahoreju na vzhodu Pakistana danes na družbenem omrežju Twitter izrazil sožalje pakistanskemu predsedniku Mamnunu Husainu in pakistanskemu ljudstvu.

Lahore - Odgovornost za nedeljski samomorilski napad v Lahoreju na vzhodu Pakistana, ki je po zadnjih podatkih reševalcev terjal 72 smrtnih žrtev, 340 ljudi pa je bilo ranjenih, so danes prevzeli pakistanski talibani. Kot so poudarili, so bili tarča napada pakistanski kristjani.

»Izvedli smo napad v Lahoreju, ker so kristjani naša tarča,« je za francosko tiskovno agencijo AFP po telefonu povedal Ehansula Ehsan, tiskovni predstavnik skupine Džamat ul Ahrar, ki velja za eno od vej pakistanskih talibanov. Skupina je ob tem napovedala nove napade, katerih tarče naj bi bile predvsem šole in fakultete.

Med žrtvami največ žensk in otrok

Samomorilski napadalec se je razstrelil v javnem parku v Lahoreju. Silovita eksplozija je odjeknila na parkirišču parka, polnem ljudi, medtem ko so kristjani tam praznovali veliko noč.

V pakistanski provinci Pandžab so po napadu danes začeli tridnevno žalovanje za žrtvami. Zastave v provinci so spuščene na pol droga, šole in druge izobraževalne ustanove so zaprte. Zaprte so tudi tržnice. Večino žrtev napada naj bi danes pokopali.

Po navedbah vodje province Pandžab Mohameda Usmana med žrtvami prevladujejo ženske in otroci, slednjih naj bi bilo 35. Za zdaj ni znano, koliko je med mrtvimi in ranjenimi kristjanov.

Pakistanska vojska je po nedeljskem samomorilskem napadu na kristjane v mestu Lahore začela racije, med katerimi je aretirala več osumljencev. »Več osumljenih teroristov in posrednikov je bilo aretiranih, odkrito pa je bilo tudi veliko skrivališče orožja in streliva,« je dejal tiskovni predstavnik pakistanske vojske Asim Bajva. Dodal je, da so racije izvedli v Lahoreju, Faisalabadu in Multanu ter da jih več še načrtujejo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Napad obsodili Vatikan, Ban Ki Moon, ZDA, Rusija ...

Pakistanski premier Navaz Šarif je izrazil »žalost in bolečino ob smrti nedolžnih«.

ZDA so napade označile za »strahopetne«, ruski predsednik Vladimir Putin pa za »zločin. «Papež Frančišek je medtem pozval k večji varnosti verskih manjšin.

»Fanatično nasilje« nad kristjani je v nedeljo zvečer ostro obsodil tudi Vatikan. Kot je poudaril tiskovni predstavnik Svetega sedeža Federico Lombardi, gre za »grozen pokol več deset nedolžnih ljudi, ki meče temno senco na praznik velike noči«. »Ubijalsko sovraštvo je znova zadelo najbolj nemočne. S papežem molimo za žrtve in mislimo na ranjene, družine žrtev, člane krščanskih manjšin, ki so znova tarča fanatičnega nasilja, napaden pa je ves pakistanski narod,« je še dejal.

Generalni sekretar ZN Ban Ki Moon je napad v nedeljo najostreje obsodil in pozval, naj krivce privedejo pred roko pravice. Ob tem je pozval pakistansko vlado, naj naredi vse, kar je v njeni moči, za zaščito verskih in drugih manjšin v državi.

Nedeljski napad se je zgodil dve leti po podobnem napadu leta 2015, ko so se samomorilski napadalci skupine JA razstrelili v dveh katoliških cerkvah v Lahoreju. V napadih je tedaj umrlo 15 ljudi.

Skupina JA je po navedbah nemške tiskovne agencije dpa ena najbolj aktivnih in najokrutnejših skrajnih skupin v Pakistanu. Sunitski skrajneži po vsem Pakistanu izvajajo napade proti državi, pa tudi na nemuslimane, na primer na kristjane. Med drugim je prevzela odgovornost za napad na indijsko-pakistanski meji novembra 2014, v katerem je izgubilo življenje več kot 50 ljudi.

Zavezništvo z IS?

Skupina, ki se je septembra 2014 odcepila od krovne organizacije pakistanskih talibanov TTP, deluje v več zavezništvih. Po nekaterih informacijah naj bi vodja JA Omar Halid Horasani sklenil zavezništvo tudi s skrajno Islamsko državo (IS), skupina pa ostaja tesno povezana tudi s TTP. Po podatkih obveščevalcev je poveljniška sktruktura JA v Afganistanu, predvsem v provincah Kunar in Nuristan.

Pakistanska vojska je sicer junija 2014 sprožila ofenzivo proti islamskim skrajnežem, ki so povezani s teroristično mrežo Al Kaida na severozahodnem plemenskem območju blizu meje z Afganistanom. Od takrat se je število napadov zmanjšalo, zadnji večji napad v Lahoreju pa je bil pred letom dni.

 

Prijavi sovražni govor