Opozicija slavi po simboličnem referendumu

Venezuelske oblasti referenduma ne priznavajo. Maduro je za konec julija razpisal volitve v ustavodajno skupščino.
Objavljeno
17. julij 2017 10.09
VENEZUELA-POLITICS/EXPATRIATES
Katja Miklavčič
Katja Miklavčič

Nasprotniki politike venezuelskega predsednika Nicolása Madura so v nedeljo organizirali simbolični referendum. Udeležba je bila nekoliko nižja od pričakovane, a opozicija kljub temu slavi, saj je od 19,5 milijona volilnih upravičencev glasovalo približno 7,2 milijona ljudi, kar je le odtenek manj od podpore, ki so jo decembra 2015 na parlamentarnih volitvah dobile opozicijske stranke.

Maduro zanika kredibilnost referenduma in trdi, da je bil ta zgolj »interni opozicijski posvet«, ter vztraja pri vzpostavitvi ustavodajne skupščine, ki bo odgovorna za korenito prenovo venezuelske ustave. Volitve v 540-člansko skupščino so napovedane za 30. julij, predsednik pa je prepričan, da je sprememba ustave edina prava pot za stabilizacijo razmer v državi, kjer zaradi težkih življenjskih razmer na ulicah že več kot sto dni vihrajo protesti.

Odločni »ne« Madurovim načrtom

Organizatorji referenduma so Venezuelcem postavili tri vprašanja, na katera je pritrdilno odgovorilo več kot 98 odstotkov udeležencev. Ti zavračajo ustavodajno skupščino, ki jo Maduro ustanavlja brez predhodnega posveta, in menijo, da bi morale oborožene sile zaščititi trenutno veljavno ustavo, sprejeto leta 1999, v času, ko je bil na oblasti priljubljeni Hugo Chavez. Prav tako podpirajo obnovo z ustavo določenih demokratičnih institucij, med njimi izvedbo svobodnih in transparentnih volitev. Kot poroča venezuelski El Nacional, je opozicijski vodja in predsednik parlamenta Julio Borges zadovoljen z izkazano podporo napovedal nadaljevanje boja za obnovo demokracije v državi. Slavje opozicije je še toliko večje, saj je bilo odprtih petkrat manj volišč kot med uradnimi volilnimi procesi.

Brez prelivanja krvi ni šlo

Podporniki vlade so z motorjev streljali na udeležence posvetovalnega referenduma pred cerkvijo v soseski Catia v neposredni bližini prestolnice. Življenje je izgubila 61-letna ženska, še štiri osebe so bile ranjene. Na venezuelskih ulicah je v zadnjih treh mesecih aktivnih protestov umrlo nekaj manj kot sto ljudi.

Na povabilo organizatorjev referenduma so poleg drugih poznavalcev volitev v vlogi opazovalcev v Venezuelo pripotovali tudi državniki Bolivije, Kolumbije, Kostarike in Mehike. Iz urada visokega komisarja Združenih narodov za človekove pravice so venezuelske oblasti nagovorili, naj omogočijo sodelovanje na simboličnem referendumu tistim, ki si tega želijo, generalni sekretar ZN Antonio Guterres pa je pozval k pogovorom med vlado in opozicijo. Bolj nepristranski je bil generalni sekretar Organizacije ameriških držav Luis Almagro, ki je Venezuelce pozval, naj na referendumu sodelujejo, saj lahko tako preprečijo dokončen propad demokracije v državi.