Po jedrskem poskusu Korejski polotok preletel ameriški bombnik

Po navedbah ameriške vojske je šlo za odziv na nedavno provokativno dejanje Severne Koreje.
Objavljeno
10. januar 2016 10.26
Ma. Ja.
Ma. Ja.

Seul − V odzivu na nedavni jedrski poskus Severne Koreje − ta je pred dnevi sporočila, da je uspešno preizkusila vodikovo bombo − je Korejski polotok danes preletel ameriški bombnik B-52.

Bombnik je v spremstvu ameriškega in južnokorejskega letala preletel južnokorejsko letalsko oporišče Osan, ki leži približno 70 kilometrov od meje med Korejama, poroča britanska mreža BBC. Po navedbah ameriške vojske je šlo za odziv na nedavno provokativno dejanje Severne Koreje.

ZDA so namreč skupaj z največjima zaveznicama v azijski regiji − Južno Korejo in Japonsko − uradnemu Pjongjangu napovedale odločen mednarodni odziv na jedrski poskus. Južna Koreja je po njem znova začela oddajati propagandna sporočila ob meji s severno sosedo, ki pa se je odzvala s podobnim programom, usmerjenim proti Seulu. V Washingtonu medtem menda razmišljajo, da bi v regijo poslali letalonosilko.

Severnokorejski jedrski poskus je sicer ujezil tudi najtesnejšo zaveznico režima v Pjongjangu − Kitajsko, kot »jasno grožnjo mednarodnemu miru in varnosti« pa ga je najostreje obsodil tudi varnostni svet Združenih narodov.