Polemika med ZDA in Izraelom, ker se Netanjahu noče srečati z Obamo

V Beli hiši so presenečeni, še posebej zato, ker so za Netanjahujevo odklonitev vabila izvedeli iz medijev.

Mo. B., STA
tor, 08.03.2016, 15:40

Jeruzalem – V kabinetu izraelskega premiera Benjamina Netanjahuja danes zagovarjajo njegovo odločitev, da odkloni vabilo na pogovore v Beli hiši med načrtovanim obiskom v ZDA. Netanjahujeva odločitev, da zavrne pogovore s predsednikom ZDA Barackom Obamo, je le nekaj ur pred obiskom podpredsednika ZDA Josepha Bidena v Izraelu sprožila polemike med državama.

Biden bo po napovedih danes prispel v Izrael, pogovore z Netanjahujem pa ima na programu v sredo. Med obiskom v regiji se bo sešel tudi s palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom, poroča Slovenska tiskovna agencija.

V kakšnem ozračju bo spričo zapleta zaradi Netanjahujeve odločitve potekal Bidenov obisk v Izraelu, ni jasno. Bela hiša je v ponedeljek izrazila presenečenje, še posebej zato, ker je za Netanjahujevo odklonitev vabila izvedela iz medijev.

Na pogovore z Obamo je Bela hiša Netanjahuja povabila 18. marca. Izraelski premier naj bi se takrat mudil na letni konferenci proizraelskega ameriškega lobija AIPAC.

Iz Netanjahujevega kabineta so danes v pojasnilu nastalega zapleta sporočili, da se izraelski premier ne želi vmešavati v volitve ameriških predsedniških kandidatov, ki so trenutno v teku. Zato ne bo potoval v Washington, temveč bo AIPAC nagovoril prek video povezave, poroča STA.

V kabinetu izraelskega premierja so še dodali, da je izraelski veleposlanik Ron Dermer Beli hiši že v petek sporočil, da obstaja velika velika možnost, da Netanjahu ne bo potoval v Washington in da bo končna odločitev o tem sprejeta v ponedeljek. Zapisali so še, da so mediji napačno poročali, da se ameriški predsednik ne želi srečati z izraelskim premierjem. Poudarili so tudi, da se veselijo Bidenovega obiska v Izraelu.

V Beli hiši so medtem v ponedeljek objavili, da je izraelska vlada zaprosila za srečanjem med Obamo in Netanjahujem 17. ali 18. marca in da so že pred dvema tednoma izbrali zadnji datum. Zato so bili presenečeni, ko so iz medijev izvedeli, da se je premier raje odločil odpovedati obisk, so dodali. »Poročila, da se nismo mogli uskladiti s premierjevim programom, so napačna,« so še navedli.

Odnosi med Netanjahujem in Obamo so že dolgo napeti. Še posebej so se poslabšali po lanskem dogovoru o iranskem jedrskem programu, ki mu je izraelski premier ostro nasprotoval, tudi v govoru v ameriškem kongresu.

V zadnjih mesecih sta sicer voditelja poskušala razlike postaviti ob stran, tudi s pripravo novega 10-letnega programa obrambne pomoči ZDA Izraelu in dokazovanjem, da odnosi med tradicionalnima zaveznicama ostajajo tesni, še piše STA.

Prijavi sovražni govor