Svet vstopa v leto 2016

Letošnja silvestrovanja na stari celini potekajo v senci teroristične grožnje.

Objavljeno
31. december 2015 13.34
NEW-YEAR/
Ma. Ja., Š. P., STA
Ma. Ja., Š. P., STA

20.10: V ZDA so v sredo aretirali 25-letnega moškega, ki naj bi za drevi načrtoval teroristični napad na restavracijo in bar v ameriški zvezni državi New York, je po poročanju tujih tiskovnih agencij danes sporočilo ameriško ministrstvo za pravosodje.

Na silvestrovo veljajo močno poostreni varnostni ukrepi. Newyorške mestne oblasti bodo tako danes na Times Square poslale najmanj 6000 policistov, ki bodo skrbeli za varnost in red med okrog milijon navdušenci, ki si želijo ogledati spust pol tone težke kristalne krogle po drogu ob prehodu v novo leto.

19.34: V enem od luksuznih hotelov v Dubaju je izbruhnil velik požar. Hotel je blizu najvišje zgradbe na svetu, Burj Halifa, kjer so se množice ljudi začele zbirati za silvestrovanje na prostem.

18.09: Milijoni Japoncev so v leto 2016 vstopili ob 16. uri po srednjeevropskem času s tradicionalnimi praznovanji v templjih in svetiščih, kjer so prosili za srečno, zdravo in uspešno leto. Silvestrovanj v templjih se je udeležilo več kot 70 odstotkov od 127 milijonov Japoncev.

18.00: Ruski predsednik Vladimir Putin se je v današnjem novoletnem nagovoru zahvalil ruskim vojakom, ki se borijo proti mednarodnemu terorizmu. Tudi v Moskvi bodo novoletna praznovanja potekala ob poostrenih varnostnih razmerah, zaradi terorističnih groženj bo tako letos za javnost prvič zaprt moskovski Rdeči trg.

17:50: V Franciji, ki so jo pred šestimi tedni pretresli krvavi teroristični napadi, bo za varnost na silvestrovanjih danes skrbelo 100.000 policistov, je sporočil francoski notranji minister Bernard Cazeneuve. Kot je poudaril, ni »neposredne teroristične grožnje«, a za vse evropske prestolnice velja splošna nevarnost terorističnega napada.

Zgolj v prestolnici Pariz bo danes na dolžnosti 11.000 policistov, med njimi 1700 na Elizejskih poljanah, kjer se običajno zbere največ ljudi. Lani se je tam silvestrovanja udeležilo 600.000 ljudi, letos pa jih pričakujejo znatno manj,

16.00: V silvestrski noči bo na ulicah osrednjega Londona, kjer bo ob reki Temzi tradicionalni ognjemet, okoli 3000 policistov. Po besedah britanskega premiera Davida Camerona je stopnja teroristične grožnje že od avgusta 2014 na četrti stopnji od petih. Že predtem je dejal, da so letos razkrili sedem načrtov za teroristični napad.

Že drugo leto zapored bo dostop do osrednjega Londona možen zgolj z vstopnicami, ki so jih prodali 113.000.

14.07: V številnih italijanski mestih so zaradi smoga prepovedali ognjemete na današnji silvestrski večer.

14.06: V Sydneyju so v leto 2016 pred nekaj minutami vstopil z največjim in najrazkošnejšim ognjemetom doslej.

Mesto je za novoletni ognjemet namenilo okoli 4,5 milijona evrov, piše STA. Ognjemet si je na prizorišču ogledalo približno milijon ljudi, še milijarda pa prek televizijskih sprejemnikov.

13.00: Ognjemet v Aucklandu:

11.00: Otoški državi Kiribati in Samoa ter nekateri drugi tihomorski otoki so ob enajsti uri po srednjeevropskem času vstopili v leto 2016.

Otočje Kiribati leži na tako imenovani mednarodni datumski meji, navidezni liniji − poteka približno po 180. poldnevniku −, prek katere se prevesi dan, zato v novo leto vstopi med prvimi. Približno 2400 kilometrov oddaljena Samoa pa je bila še do nedavnega med državami, ki so prihod novega leta pozdravile med zadnjimi, leta 2012 pa se je vlada iz ekonomskih razlogov odločila, da z vzhodne strani datumske meje prestopi na zahodno in v novo leto vstopi med prvimi na svetu.

Naslednji bodo v novo leto vstopili na otočju Tonga, Fidži, Novi Zelandiji in Avstraliji, piše STA.

***

Silvestrovanja po Evropi v senci teroristične grožnje

V številnih glavnih mestih po Evropi so potem, ko so obveščevalne službe posvarile pred nevarnostjo terorističnih napadov, ob izteku leta poostrili varnostne ukrepe. Letošnja silvestrovanja na stari celini bodo tako potekala v senci teroristične grožnje, piše STA.

Za poostreno varnostno ukrepanje so se med drugim odločili v Parizu − tam so varnost močno poostrili že po novembrskih terorističnih napadih −, Rimu in Vatikanu, Londonu, Berlinu, Bruslju, na Dunaju, v Moskvi in drugod. Kot piše STA, bodo varnostne sile okrepile prisotnost in nadzor v teh mestih, pogosteje preverjale osebne dokumente, posebej pozorne pa bodo na predmete, v katerih bi se lahko skrivale bombe. Velike zabave na ulicah evropskih glavnih mest sicer − z izjemo Bruslja − načeloma niso odpovedane, a bodo tokrat malo drugačne: obiskovalci ne bodo smeli nositi večjih torb in steklenic, ponekod jih bodo pregledovali z detektorji kovin, občutno več bo policistov, ognjemeti pa bodo krajši ali jih sploh ne bo.

Bruseljske oblasti pa so se odločile, da bodo zaradi teroristične grožnje odpovedale praznovanja na prostem in ognjemet. V Bruslju namreč še vedno veljajo strogi varnostni ukrepi, policijske sile pa preiskujejo morebitne grožnje. Tako so danes pridržali šest ljudi, osumljenih načrtovanja napadov, ki naj bi jih izvedli prav danes. Že pred dnevi je belgijska aretirala moška, ki sta menda nameravala na silvestrovo na več lokacijah v Bruslju izvesti teroristične napade.

Tradicionalno množično zabavo so odpovedali tudi na moskovskem Rdečem trgu, ki bo nocoj zaprt, uradno zato, ker bodo tam snemali televizijsko oddajo v živo, a dejansko naj bi šlo za odziv oblasti na varnostne grožnje, piše STA.

Times Square menda najvarnejši kraj za praznovanje novega leta na svet

Newyorške mestne oblasti bodo danes na Times Square poslale najmanj 6000 policistov, ki bodo skrbeli za varnost in red med okrog milijon navdušenci, ki si želijo ogledati spust pol tone težke kristalne krogle po drogu ob prehodu v novo leto, piše STA.

Newyorška policija trdi, da nikjer na svetu ne bo tako varno kot na Times Squaru, dodaja STA. Vsakega obiskovalca bodo najprej pregledali pred eno od 14 dostopnih točk, nato pa še pred vstopom v obore, kjer bodo morali ostati do konca prireditve. Okrog obiskovalcev bodo uniformirani policisti, med njimi policisti v civilnih oblekah, na strehah ostrostrelci, v zraku helikopterji, ovohavali jih bodo psi za iskanje eksploziva, na preži pa bo tudi 500 pripadnikov posebne protiteroristične enote, oblikovane po napadih na pariški časnik Charlie Hebdo januarja letos.