V potresu na Papui Novi Gvineji najmanj 75 mrtvih

Potres so spremljali popotresni sunki, zadnji je bil v ponedeljek z magnitudo 6. Domove je zapustilo najmanj 17.000 ljudi.

Š. J., STA
tor, 06.03.2018, 08:16

Port Moresby – Potres, ki je prejšnji teden prizadel Papuo Novo Gvinejo, je po zadnjih podatkih pristojnih oblasti zahteval najmanj 75 smrtnih žrtev. Potres so spremljali še številni popotresni sunki, zadnji je bil v ponedeljek z magnitudo 6, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Premier Papue Nove Gvineje Peter O'Neill je potres, ki je bil najmočnejši v zadnjih letih, označil za »nesrečo brez primere« ter razglasil izredne razmere.

Vodja Mednarodne federacije Rdečega križa in Rdečega polmeseca na Papui Novi Gvineji Udaya Regmi je sporočil, da je potres prizadel okoli 143.000 ljudi, najmanj 17.000 ljudi iz več kot 3000 gospodinjstev je moralo zapustiti svoje domove. Po Regmijevih navedbah je bilo v potresu poškodovanih več kot 500 ljudi, mnogi pa so ostali brez medicinske oskrbe, ker so bile v potresu poškodovane tudi lokalne bolnišnice.

Ovirana je tudi dostava pomoči do prizadetih območij. »Ne vemo za nobeno organizacijo za pomoč, ki bi že dosegla najhuje prizadeta območja,« je še dejal Regmi.

Povezane novice

Potres na Papui Novi Gvineji zahteval 30 smrtnih žrtev
27. februar ob 10:58
V potresu z magnitudo 7,5 je bilo ranjenih več kot 300 ljudi. Vlada je na prizadeto območje že napotila obrambne sile.
Prijavi sovražni govor