Pravoslavni verniki vstopili v novo leto

Posebnih obredov v pravoslavnih cerkvah v Sloveniji ni bilo, so pa novoletne zabave pripravili nekateri gostinci.
Objavljeno
14. januar 2016 09.02
NEW-YEAR/SERBIA
M. Č.
M. Č.

Ljubljana − Pravoslavni verniki, ki se ravnajo po julijanskem koledarju, so opolnoči vstopili v novo leto. Posebnih obredov v pravoslavnih cerkvah v Sloveniji ni bilo, so pa novoletne zabave pripravili nekateri gostinci, ki so gostom opolnoči postregli s tradicionalnimi novoletnimi sarmami.

V Srbiji so pravoslavno novo leto pričakali pred hramom sv. Save v Beogradu, eni največjih pravoslavnih cerkva v regiji, kjer je opolnoči nebo razsvetlil ognjemet.

Z ognjemeti in koncerti so novo leto pričakali tudi v nekaterih drugih mestih, med drugim na Trgu svobode v Novem Sadu, kjer je nastopil priljubljen bosansko-srbski pevec Goran Bregović, in v Nišu. V Kosovski Mitrovici pa so v novo leto vstopili ob glasbi Željka Joksimovića.

Zabave z živo glasbo so dolgo v jutro potekale tudi v restavracijah, hotelih in klubih, ki so za to noč običajno dodobra zasedeni.

Velik del pravoslavnih vernikov novo leto praznuje 14. januarja, saj uporabljajo julijanski koledar, ki za našim, gregorijanskim koledarjem zaostaja za 13 dni.

So pa nekatere pravoslavne cerkve skozi zgodovino sprejele tako imenovani Milankovićev koledar, ki se ujema z gregorijanskim. Med njimi so grška, romunska, bolgarska in nekatere manjše cerkve. Te so novo leto praznovale v istem času kot mi.

Po popisu prebivalstva iz leta 2002 se je za pripadnike pravoslavne veroizpovedi v Sloveniji izreklo 2,3 odstotka oziroma okoli 45.000 ljudi.