Prijazna izmenjava skrbi zaradi razmer na Daljnem vzhodu

Zunanji in obrambni ministri o »podvigih« Severne Koreje in ameriških »blokovskih« protiukrepih.
Objavljeno
20. marec 2017 21.55
Boris Čibej
Boris Čibej
Moskva in Tokio se strinjata, da bi morala Severna Koreja izpolnjevati pogoje iz vseh resolucij­ varnostnega sveta Združenih­ narodov, je danes povedal prvi mož ruske diplomacije Sergej­ Lavrov, ki je z obrambnim ministrom Sergejem Šojgujem obiskal japonska kolega Fumioja­ Kišido in Tomomi Inada. Toda o vojaških odzivih­ na severnokorejsko grožnjo oziroma ameriških protibalističnih protiukrepih so si ministri izmenjali nestrinjanje in zaskrbljenost.

Današnje srečanje v »formatu 2 plus 2« je bilo prvo po izbruhu ukrajinske krize, med katero se je Japonska pridružila zahodni sankcijski vojni proti Rusiji. Toda v zadnjem času so se rusko-japonski odnosi izboljšali, japonski premier Šinzo Abe, ki se bo konec aprila v Moskvi srečal z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom, je lani kar dvakrat obiskal Rusijo. Zaradi Rusije in Japonske se do danes ni uradno končala druga svetovna vojna, saj še zdaj nista podpisali mirovnega sporazuma. Ključna sporna točka so še vedno štirje otoki, ki jim Japonci pravijo Severna ozemlja, v Rusiji, ki si jih je skladno s tajnim dogovorom, sklenjenim z zahodnimi zavezniki na tedaj še ruskem polotoku Krim, ob koncu druge svetovne vojne prilastila Sovjetska zveza, pa jih imenujejo Južni Kurili.

Japonci bi hoteli nazaj vse otoke, na katerih zdaj živi približno 20.000 ljudi, Putin pa je decembra lani med obiskom na Japonskem spomnil gostitelje, da sta se državi leta 2000 vrnili za pogajalsko mizo na pobudo Tokia, ki je za izhodišče pogovorov predlagal sporazum med Sovjetsko zvezo in Japonsko iz leta 1956. Ta dogovor, ki se mu je kasneje enostransko odpovedal Tokio, »govori le o dveh otokih«, je takrat izjavil ruski predsednik.

Zaščita ruskega ozemlja

Ne glede na razlike v pogledih na to, čigavi so Južni Kurili, sta se voditelja konec prejšnjega leta dogovorila o vzpostavitvi tesnejšega sodelovanja na spornem otočju. Japonski mediji so februarja poročali, da je oblast v Tokiu pripravile ambiciozen program skupnega ekonomskega, turističnega in ribiškega sodelovanja na Severnem ozemlju, danes pa so si ruski gostje in japonski gostitelji izmenjali predloge o možnih skupnih projektih na Južnih Kurilih. A Japonce so konec prejšnjega meseca zaskrbele izjave ruskega obrambnega ministra Sergeja Šojguja, da bo njegova država na dveh južnokurilskih otokih namestila protiladijske raketne sisteme, obrambo enega pa okrepila z divizijo. »Divizijo ustanavljamo zadnjih šest let. Ne bo tam zato, da bi bila proti komu, ampak bo skrbela izključno za zaščito ozemlja Ruske federacije,« je v Tokiu Šojgu odgovoril novinarjem in gostiteljici, ki mu je odkrito izrazila japonsko zaskrbljenost zaradi načrtovane militarizacije otokov.


Kako deluje THAAD Infografika: Delo


Toda na srečanju, na katerem so se pogovarjali zlasti o nedavnih »podvigih« Severne Koreje, sta tudi ruska gosta jasno in na glas povedala, s čim ni zadovoljna Moskva. »Glavno pozornost smo štirje ministri namenili varnostnim problemom v azijsko-pacifiški regiji. Izrazili smo zaskrbljenost zaradi ohranjanja tendence blokovskega pristopa k reševanju tega nadvse pomembnega vprašanja,« je Lavrov v diplomatskem jeziku ponovil rusko kritiko ameriškega protiraketnega sistema THAAD, ki mu ostro nasprotujejo tudi v Pekingu. Ta je večinoma nameščen v Južni Koreji, a njegov del so tudi ameriški radarski sistemi, postav­ljeni na Japonskem.

Ta ameriški protibalistični sistem lahko poruši strateško ravnotežje v regiji, je ruski obrambni minister posvaril japonsko kolegico Tomomi Inada. A ga je gostiteljica »potolažila«, da je sistem namenjen »zgolj obrambi Japonske«, ki ji pretijo regijske nevarnosti, kot je Severna Koreja, in ne bo ogrožal Rusije.