Prisegel novi burmanski predsednik

Nobelova nagrajenka za mir Aung San Su Kji bo v novi vladi zasedala več ministrskih položajev.

Ma. Ja., STA
sre, 30.03.2016, 09:09

Najpjido − V Burmi je danes prisegel novi predsednik države Htin Kjav, tesni sodelavec vodje Narodne lige za demokracijo in Nobelove nagrajenke za mir Aung San Su Kji, piše Slovenska tiskovna agenicja. Htin Kjav bo položaj prevzel od nekdanjega generala Theina Seina in bo prvi civilni predsednik v več kot 50 letih.

Su Kjijeva sicer zaradi ustave, ki jo je spisala še vedno vplivna vojska, ni mogla zasesti predsedniškega položaja, a je kljub temu napovedala, da bo usmerjala vlado. Prav tako je zasedla več vladnih položajev. Med drugim bo ministrica za zunanje zadeve, izobraževanje in energijo, piše STA.

Današnja predaja oblasti je po navedbah STA zadnje dejanje v tranziciji, ki se je začela z zmago Narodne lige za demokracijo na novembrskih volitvah. Htin Kjav je ob prisegi obljubil, da bo zvest prebivalcem Burme.

Novi predsednik je sicer sin uglednega burmanskega pesnika Min Thu Wuna in je v zadnjih letih Su Kjijevi pomagal voditi njeno dobrodelno organizacijo. Poleg tega je že vrsto let zaupnik njenega notranjega kroga. Na pložaj ga je sredi marca izvolil parlament − v obeh domovih parlamenta je od treh kandidatov dobil največ glasov.

Novi predsednik in njegova vlada pa se bosta morala spoprijeti z velikimi izzivi, med drugim z razširjeno revščino in vojsko, ki ima še vedno veliko politično in gospodarsko moč. Med drugim v skladu z ustavo še vedno avtomatično zaseda četrtino sedežev v parlamentu.

Prijavi sovražni govor