Proti osebju ZN lani 99 prijav spolnega izkoriščanja ali zlorab

Velika večina prijav je podana proti vojaškemu in policijskem osebju, ki je sodelovalo v mirovnih misijah.
Objavljeno
04. marec 2016 13.55
Mo. B.
Mo. B.

New York − Poročilo Združenih narodov razkriva, da se je število prijav o spolnemu izkoriščanju ali zlorabah proti osebju ZN lani povečalo. Leta 2014 so prejeli 80 prijav, lani eno manj kot sto. Večina, 69 prijav, se je nanašala na pripadnike vojske in policije, ki so sodelovali v skupaj desetih različnih mirovnih misijah. Največ zlorab se je zgodilo v Srednjeafriški republiki.

Poročilo generalnega sekretarja ZN Ban Ki Muna o prijavljenih spolnih zlorabah in izkoriščanju tokrat prvič vsebuje seznam 21 držav, iz katerih prihajajo vojaški in policijski pripadniki mirovnih sil, obtoženi tovrstnih dejanj. Na »sramotilnem zidu« (generalni sekretar upa, da bodo s tem države prisili k ukrepanju) so predvsem afriške države – največ, sedem prijav se nanaša na vojake iz DR Konga, s po štirimi prijavami sledita Maroko in Južna Afrika. Spolnega izkoriščanja in zlorab so obtoženi tudi pripadniki policijskih in vojaških sil iz Kameruna, Konga, Tanzanije, Burkina Fasa, Nigerije ... Prijave so podane tudi proti policistom iz Kanade in Nemčije ter vojakom iz Moldavije in Slovaške, ki so služili v mirovnih misijah.  

Od kod so prihajali drugi domnevni storilci, ki niso delovali v mirovnih silah, poročilo, ki so ga nekatere tiskovne agencije, med njimi Reuters in AFP, prejele še pred uradno objavo, ne razkriva.

Največ zlorab, skoraj tretjina, se je zgodilo med mirovno misijo MINUSCA v Srednjeafriški republiki in v DR Kongu. Med žrtvami je tudi najmanj 22 otrok, a je, kot opozarjajo v poročilu, to število morda višje, saj v prijavah vedno ne navedejo starosti zlorabljenega.

Foto: Fred Dufour/AFP

V poročilu navajajo, da je porast števila spolnih zlorab »globoko skrb vzbujajoč«. Leta 2014 je bilo podanih 52 prijav proti pripadnikom mirovnih misij. V poročilu pri tem še opozarjajo, da proti nobenemu lani prijavljenemu domnevnemu storilcu še ni bil sprožen kazenski postopek, so jih pa obvestili, da za skupaj deset vojakov in tri policiste velja prepoved sodelovanja v bodočih misijah.

Brez sojenja in mile kazni

Po pravilih ZN je sicer za obravnavo tovrstnih prijav pristojna država, od koder prihajajo osumljeni, a organizacije za človekove pravice opozarjajo, da je postopek proti ljudem, ki so služili pod zastavo ZN, vse premalo transparenten. Veliko je takšnih, ki so se v preteklosti povsem ognili sodnim dvoranam, mnogim pa je bila izrečena mila kazen. Za eno od dejanj, storjenih leta 2014, je bil vojak za spolno izkoriščanje mladoletnika v zameno za denar obsojen na šest mesecev zapora, drugemu so naložili 60-dnevno zaporno kazen. Še enega vojaka so zaradi posilstva otroka predčasno upokojili, vojaški opazovalec pa je zaradi vpletenosti v prostitucijo dobil opozorilo.

Na spolne zlorabe pripadnikom mirovnih sil, ki so stisko ljudi, ki bi jih morali varovati, brezsramno izkoristili, je lani opozorilo zaupno interno poročilo ZN, ki je pricurljalo v javnost. Poročilo je namreč opozorilo na vedenje peščice francoskih vojakov v Srednjeafriški republiki, ki so od otrok v zameno za hrano zahtevali spolne usluge. Dokument se je nanašal na dejanja, storjena med decembrom 2013 in junijem 2014. Ker pristojni v ZN kljub teži obtožb niso ukrepali, je vodja operacij na terenu Anders Kompass iz urada Visokega komisarja ZN za človekove pravice poročilo poslal v Francijo, kjer so se na obtožbe nemudoma odzvali.

Sledila je neodvisna preiskava, ki je neodzivnost ZN označila za »veliko institucionalno napako«, s katero so storilcem omogočili, da so zlorabe nadaljevali.

Generalni sekretar ZN Ban Ki Mun je v odzivu na »raka v sistemu«, kakor je označil prikrivanje tovrstnih zadev, odtlej predlagal kar nekaj sprememb. Poleg sramotilnega stebra − javne objave seznama držav, od koder prihajajo domnevni storilci − je predlagal za omejitev preiskave tovrstnih dejanja na šest mesecev, hitro sojenje in zbiranje vzorcev DNK za vse vojake, napotene na mirovno misijo. Njegove predloge poskušajo v predlog resolucije ZN zdaj strniti v ZDA.