Racija v Turčiji: Kovanje dobička na nevarnih rešilnih jopičih in otroški delovni sili

V nezakoniti delavnici mesta Izmir je policija zasegla več kot 1200 jopičev, ki v vodi kmalu izgubijo plovnost.

Mo. B.
čet, 07.01.2016, 14:02

Izmir – Turško mesto Izmir, tik ob obali Egejskega morja, od koder tisoče prebežnikov izpluje proti grškim otokom, se prilagaja novim razmeram. Na tamkajšnjih trgu so se poleg rešilnih jopičev, narejenih po vseh potrebnih standardih, pojavile cenejše različice, ki človeku v stiski nudijo bore malo varnosti.

Turška policija je včeraj po poročanju  spletnega portala Hürriyet v nezakoniti delavnici v mestu Izmir zasegla več kot 1200 nevarnih oranžnih jopičev. V času racije so v delavnici delale štiri osebe – med njim tudi še ne polnoletni sirski deklici.

Preiskava vseh vpletenih še poteka, so pa doslej potrdili, da jopiči niso ustrezali nikakršnim varnostnim standardom. Po poročanju portala RT so bili nekateri narejeni iz šotorskega platna, ki vodo zadržuje le za kratek čas, za polnilo pa so uporabili vse – od zaščitne embalaže do krp.

Za jopiče, ki lahko človeka več ur ohranijo pri življenju, je po poročanju Hürriyeta v trgovini potrebno odšteti okoli 70 turških lir (približno 22 evrov), za ponarejen jopič pa približno 20 lir (nekaj več kot 6 evrov). Razlika v ceni je največja predvsem za revnejše družine z več otroki.

Po navedbah Hürriyeta so tako tudi jopiči prispevali k povišanju številu smrtnih žrtev. Dan pred racijo je v Egejskem morju utonilo 31 prebežnikov. Sredozemsko morje pa je bilo lani usodno za 3771 ljudi.

Prijavi sovražni govor