V Iowi slavil Cruz, zmago razglasila tudi Clintonova

Pri republikancih je s tretjim mestom iz Iowe morda največ potegnil senator iz Floride Marco Rubio.
Objavljeno
02. februar 2016 08.13
USA-ELECTION/CRUZ
Š. P., Ma. Ja., STA
Š. P., Ma. Ja., STA

DesMoines − V ameriški zvezni državi Iowa se je včeraj začel ameriški volilni cirkus − kot smo že poročali, osrčje Amerike namreč prvo izbira, kdo bo novembra na glasovnicah za Belo hišo. Pri republikancih sta se med vrsto kandidatov za zmago potegovala konservativni senator Ted Cruz in newyorški milijarder Donald Trump, pri demokratih pa nekdanja ameriška zunanja ministrica Hillary Clinton in senator iz Vermonta Bernie Sanders.

Trumpu kljub vodstvu v anketah ni uspelo zmagati na strankarskih zborovanjih v Iowi − prva preizkušnja na poti do predsedniške nominacije republikanske stranke je tako pripadla teksaškemu senatorju Tedu Cruzu, piše Slovenska tiskovna agencija.

Ted Cruz je osvojil 28 odstotkov glasov, največ glasov republikanskih volivcev v vsej zgodovini strankarskih zborovanj Iowe. Foto: Chris Carlson/AP Pictures

Na demokratski strani pa je bila tekma bolj neodločena − Clintonova in Sanders sta dobila vsak približno 50 odstotkov podpore udeležencev zborovanj, a so si v taboru nekdanje ameriške državne sekretarke pozneje prilastili zmago.

Vzporedne ankete so ugotovile, da je 40 odstotkov udeležencev republikanskih zborovanj Iowe zelo jeznih, okrog 60 odstotkov demokratskih udeležencev pa si želi nadaljevati politiko predsednika Baracka Obame. Obe stranki sta imeli na strankarskih zborovanjih 40 odstotkov takšnih, ki so se jih udeležili prvič, piše STA.

Pri demokratih neodločeno

Demokrati sicer glasov ne preštevajo, ampak se na zborovanjih porazdelijo v skupine, na podlagi katerih se delijo delegati za okrožne, okrajne in državno konvencijo.

Clintonova je dobila nekaj več glasov delegatov − po nekaterih informacijah je osvojila 49,9 odstotka glasov, Sanders pa 49,6 odstotka glasov −, vendar pa ni mogla kredibilno razglasiti zmage, kar pomeni, da je pravzaprav doživela poraz, piše STA. V Iowo je vložila veliko denarja, napora in dela na terenu, vendar ne dovolj za ustavitev vala navdušenja, ki je zajel predvsem mlade demokrate, ti pa so večinoma podprli Sandersa.

Družina Clinton. Foto: Brian Snyder/Reuters Pictures

Senator iz Vermonta sicer močno vodi v anketah New Hampshira, kjer bodo strankarske volitve 9. februarja. Z dvema zaporednima zmagama lahko dobi zagon, ki bo ogrozil prednost Clintonove v kasnejših državah, piše STA.

Bernie Sanders močno vodi v anketah New Hampshira. Foto: Evan Vucci/AP Pictures

Pri republikancih uspešen tudi Rubio

Na strani republikancev pa dvoma o zmagovalcu ni bilo. Cruz je osvojil 28 odstotkov glasov − največ glasov republikanskih volivcev v vsej zgodovini strankarskih zborovanj Iowe −, Donald Trump 24, Marco Rubio 23, zdravnik Ben Carson devet odstotkov, senator iz Kentuckyja Rand Paul pet odstotkov, nekdanji guverner Teksasa Jeb Bush tri odstotke, preostali kandidati pa so si razdelili po dva ali manj odstotkov glasov, piše STA.

Cruz se je po razglasitvi rezultatov zahvalil bogu in dejal, da je njegova zmaga obenem zmaga za vse pogumne konservativce v Iowi in v ZDA. Zgodovina mu sicer ne obeta nič dobrega − leta 2008 je v Iowi zmagal Mike Huckabee, leta 2012 pa Rick Santorum, a nobeden od njiju ni uspel osvojiti strankarske nominacije.

Trumpov poslovilni nagovor volivcem je bil zelo kratek. Dejal je, da mu je Iowa tako všeč, da bo tam kupil farmo, čestital Cruzu za zmago in se odpravil v New Hampshire, kjer v anketah uživa veliko večjo prednost, kot jo je v Iowi. Kljub porazu je njegovo drugo mesto v Iowi, kjer so republikanski volivci precej bolj konservativni kot drugod po ZDA, dober rezultat, dodaja STA.

Donald Trump v New Hampshiru v anketah uživa veliko večjo prednost, kot jo je v Iowi. Foto: Jim Watson/AFP Photo

Morda največ pa je s tretjim mestom iz Iowe potegnil senator iz Floride Marco Rubio, ki je eden od tistih kandidatov, za katere strankarsko vodstvo upa, da se jim bo uspelo prebiti v ospredje. Trump je osvojil okrog 45.000 glasov, Rubio pa okrog 43.000, kar je precej bolje, kot so mu obetale ankete. Rubio računa, da se bo zdaj začel val izrazov podpore strankarskega vrha, ki je prepričan, da s skrajnim ideologom Cruzom in nepredvidljivim Trumpom ne more upati na osvojitev Bele hiše, piše STA.

Senator iz Floride Marco Rubio. Foto: Paul Sancya/AP Pictures

Bush, guverner Ohia John Kasich in guverner New Jerseyja Chris Christie, ki so prav tako sprejemljivi za vodstvo stranke, v Iowi niso zapravljali časa in denarja in so se posvetili kampanji v New Hampshiru. Pri kandidaturi še vztraja tudi nekdanja glavna izvršna direktorica Hewlett Packarda Carly Fiorina.

Iowa je bila odločilna za kampanji demokrata Martina O'Malleyja in republikanca Mika Huckabeeja, ki je leta 2008 celo zmagal na strankarskih zborovanjih. Oba sta sporočila, da odstopata od kandidature, še dodaja STA.