Sanders premagal Clintonovo v treh zveznih državah

Kljub temu senator iz Vermonta v tekmi za predsedniško nominacijo demokratov ostaja daleč za protikandidatko.
Objavljeno
27. marec 2016 12.53
Zvezni senator iz Vermonta Bernard Sanders je v tekmi za predsedniško nominacijo demokratov za predsednika ZDA zmagal na sobotnih strankarskih volitvah v ameriških zveznih državah Washington, Aljaska in Havaji, kažejo ankete medijev. Kljub temu Sanders ostaja daleč za vodilno kandidatko Hillary Clinton.

Sanders naj bi v zvezni državi Washington prejel 72 odstotkov glasov, favoritka, nekdanja ameriška državna sekretarka Hillary Clinton pa 27 odstotkov, poroča britanski BBC, ki navaja vzporedne ankete ameriških televizij.
V Aljaski mu vzporedne ankete napovedujejo okoli 79 odstotkov glasov, Clintonovi pa 21 odstotkov.

Vzporedne ankete kažejo tudi na Sandersovo zmago na Havajih, kjer je dobil 71 odstotkov glasov, Clintonova pa 29 odstotkov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Washington je bila v soboto najbolj pomembna država s 101 delegatskim glasom. Aljaska ima 16 delegatskih glasov, Havaji pa 25.

Kljub zmagi pa Sanders še vedno resno zaostaja za Clintonovo, ki je do sobotnih strankarskih volitev imela 1223 delegatskih glasov, Sanders pa 920. Z glasovi super-delegatov jih ima Clintonova 1692, Sanders pa 949. Za zmago pri demokratih je treba zbrati 2383 delegatskih glasov.

Naslednje demokratske strankarske volitve bodo 5. aprila v Wisconsinu, nato 9. aprila v Wyomingu ter 19. aprila v New Yorku.