Prva severnokorejska vodikova bomba?

Na vprašanje, zakaj prav zdaj, ni dovolj natančnih odgovorov.

Zorana Baković, Ma. Ja.
sre, 06.01.2016, 07:18; spremenjen: 11:05
Zaradi severnokorejskega poskusa se bo danes na izrednem zasedanju v New Yorku sestal varnostni svet Združenih narodov. Ta bo razpravljal o dodatnih ukrepih proti državi, ki je zaradi treh dosedanjih jedrskih poskusov v letih 2006, 2009 in 2013 že pod sankcijami.

Kadar se na severnokorejski televiziji pojavi voditeljica z velikim nasmeškom na obrazu, pomeni, da sledi pomembna novica. Ne samo za njeno državo, ampak tudi za svet. »Preizkus naše prve vodikove bombe je popolnoma uspel,« je sporočila danes.

Voditeljica v tradicionalnih korejskih oblačilih in z rokami, mirno postavljenimi na mizo, je pojasnila, kaj je bilo pri tem najpomembneje: »(Bombo) smo stoodstotno usposobili za delovanje z lastno modrostjo, tehnologijo in močjo. Pravkar smo preizkusili miniaturno vodikovo bombo.«

Detonacijo so dan pred tem potrdile tudi seizmične naprave, ki so v torek zvečer izmerile potres 5,1. stopnje po Richterjevi lestvici v bližini vojaškega oporišča, v katerem so predvidoma izvedli poskus. Južnokorejski seizmologi so potrdili, da je bil potres »umetno povzročen«.

Epicenter umetnega potresa so določili na kraju, približno deset kilometrov oddaljenem od jedrskega oporišča Pungje Ri, kjer so preizkusili atomsko bombo leta 2013. Vodikova bomba je močnejša od vseh atomskih, ki jih je Severna Koreja preizkusila od leta 2006 do zdaj. V nasprotju z atomskimi, ki uporabljajo fizijo atoma plutonija, ta pa zato razpade na manjše atome, delovanje te bombe temelji na fuziji več atomov vodika in tako nastane nekaj stokrat močnejše orožje.

Svet se je na severnokorejsko novoletno petardo odzval z negodovanjem. Tiskovni predstavnik ameriškega sveta za državno varnost Ned Price je izjavil, da Washington »opazuje in še naprej ocenjuje položaj v tesnem sodelovanju z regionalnimi partnerji«. Poleg tega je opozoril na kršitev resolucije varnostnega sveta OZN ter pozval Pjongjang, naj izpolni vse mednarodne obveznosti, ki mu jih določa ta dokument.

Tudi kitajski seizmologi so zaznali potres in zato opozorili na »domnevno eksplozijo«, vendar bo na uraden odziv Pekinga treba še počakati. Kitajsko vodstvo gotovo ne bo zadovoljno, ker je Kim Džong Un spet preusmeril pozornost Amerike in Japonske na ta del regije. Pjongjang očitno ni vnaprej obvestil Pekinga, kaj namerava storiti, čeprav bi po tem, ko je Kim Džong Un konec lanskega leta sporočil, da njegova država že ima vodikovo bombo, lahko pričakovali, da jo bodo kmalu tudi preizkusili.

Zakaj zdaj, zakaj sploh kdaj?

Na vprašanje, zakaj prav zdaj, ni dovolj natančnih odgovorov. Veliki pok bi bil lahko povezan s 33. rojstnim dnem vodje Kim Džong Una, ki bo praznoval svoj rojstni dan 8. januarja, in prav mogoče je, da bodo zdaj ta datum končno razglasili za državni praznik.

Toda razlogi za to, da so sploh razvili vodikovo bombo, so vendarle precej bolj zapleteni od tega. Kim je začel v državi izvajati gospodarske reforme, zato se mora zdaj nujno ubraniti kakršnih koli zunanjih pritiskov, ki bi lahko destabilizirali politične, vojaške ali družbene temelje režima. Mladi vodja nikakor ne bi hotel, da bi si Kitajska podredila Severno Korejo tako, da bi jo spremenila v minikitajski gospodarski čudež, poln naložb iz soseščine. Prav tako si ne želi, da bi Južna Koreja izkoristila gospodarsko preobrazbo za pospešeno združitev po pravilih igre, ki bi jih določal Seul. Vodikova bomba sporoča: »Pustite nas pri miru!«

Prijavi sovražni govor