Severni Koreji obljubljajo neusmiljene sankcije

Diplomati ZN so potrdili, da potekajo razprave o zaostritvi sankcij.

Mo. B.
čet, 07.01.2016, 10:23

New York - ZDA so skupaj z največjima zaveznicama v azijski regiji - Južno Korejo in Japonsko -uradnemu Pjongjanju napovedale neusmiljen mednarodni odziv na včerajšnji poskus prve severnokorejske vodikove bombe. Jedrski poskus je kot »jasno grožnjo mednarodnemu miru in varnosti« najostreje obsodil tudi varnostni svet ZN.

Pričakovati je, da bodo kmalu sledili ukrepi. Diplomati ZN so namreč po poročanju francoske tiskovne agencije AFP potrdili, da že potekajo razprave o zaostritvi sankcij, ki so jih proti Severni Koreji uvedli ob prvem jedrskem poskusu leta 2006.
Ameriški predsednik Barack Obama in južnokorejska predsednica Park Geun Hje sta se v telefonskem pogovoru strinjala, da gre za »veliko provokacijo« Severne Koreje. »Voditelja sta soglasna, da mora sever plačati primerno ceno ... zavezala sta se k tesnemu sodelovanju pri snovanju odločne resolucije varnostnega sveta ZN.«

Za ostro kaznovanje neposlušne države se je v telefonskem pogovoru z Obamo zavzel tudi japonski premier Šinzo Abe. »Naredili bomo trdne in odločne korake, premislili bomo tudi o ukrepih, edinstvenih za naš narod,« je povedal Abe in s tem namignil na enostransko ukrepanje.

Zaradi strahu pred radioaktivnimi snovmi je Japonska že včeraj izvedla meritve in ugotovila, da na območju ni povečanega sevanja. Po poročanju AFP v državi po vsakem severnokorejskem jedrskem poskusu zavlada strah, kljub temu da doslej še nikoli niso zaznali povečane stopnje radiacije.

Medtem ko mednarodna skupnost usklajuje ustrezen odziv na zadnjo provokacijo Severne Koreje, se vrstijo pomisleki, ali je pod zemljo, nedaleč od jedrskega oporišča Pungje Ri, resnično odjeknila vodikova bomba. »Podatki o seizmični aktivnosti, ki so bili zaznani, kažejo na to, da je bila eksplozija verjetno znatno manj silovita, kot bi jo pričakovali od vodikove bombe,« je povedal avstralski strokovnjak za jedrsko politiko Crispin Rovere. Podobne pomisleke so izrazili tudi drugi. Je pa vsekakor v primerjavi s preteklimi severnokorejskimi poskusi odjeknila silovitejša eksplozija.

Jedrski ženski glas, namenjen globalnim ušesom

Začetek leta 2016 je za jedrski poskus severnokorejski voditelj Kim Džon Un po vsej verjetnosti izbral zato, da bi združil svoj 33. rojstni dan, ki ga bo praznoval 8. januarja, in deseto obletnico prvega jedrskega poskusa, ki so ga izvedli oktobra 2006. To, kar je začel njegov pokojni oče Kim Džong Il, je sin še bolj slavno nadaljeval. Vodikovo bombo so napovedali kot bistveno močnejšo in tehnološko veliko bolj napredno, danes piše Zorana Baković [njen prispevek preberite TUKAJ].

Prijavi sovražni govor