Spor med Applom in FBI se je preselil v kongres

Pred odborom za pravosodje predstavniškega doma je včeraj potekalo zaslišanje. Obe strani vztrajata pri svojem.

Ma. Ja., STA
sre, 02.03.2016, 10:14

Washington − Tehnološki velikan Apple se še naprej upira zahtevam ameriške vlade, da bi ustvaril program, s katerim bi policisti lahko odklenili iPhone terorista iz San Bernardina. Spor se je prenesel v kongres, kjer je včeraj potekalo zaslišanje pred odborom za pravosodje predstavniškega doma. Obe strani vztrajata pri svojem, piše Slovenska tiskovna agencija.

Direktor ameriške zvezne policije FBI James Comey je vztrajal, da hočejo odkleniti le en sam telefon in priti do podatkov na njem, odvetnik Appla Bruce Sewell pa je prav tako vztrajal, da bi program za odklepanje telefona Syeda Rizwana Farooka služil kot podlaga za vdore v vse telefone tako od vlade kot tudi od hekerjev, piše STA.

Apple je dosegel pomembno posredno zmago v Brooklynu, kjer je sodnik James Orenstein ugotovil, da nima pooblastil, da bi prisilil Apple v odklepanje telefona preprodajalca mamil. Tehnološki velikan je pred tem doživel poraz na sodišču v Kaliforniji, kjer je sodnica Sheri Pym ukazala, da mora narediti program za odklepanje Farookovega telefona. Apple se je na odločitev kalifornijske sodnice pritožil.

Farook je skupaj s soprogo decembra lani v kalifornijskem San Bernardinu pobil 14 ljudi, FBI pa hoče ugotoviti, ali je na enem od njegovih telefonov kaj uporabnega za preprečitev novih napadov ali morda informacije o dodatnih osumljencih.

Zagovorniki nacionalne varnosti pred državljanskimi pravicami in svoboščinami obeh strank v kongresu pripravljajo dva predloga zakona za olajšanje dostopa do telefonov v primeru policijskih preiskav, dodaja STA.

Na strani FBI so vsi republikanski predsedniški kandidati, v kongresu pa se je oblikovala tudi koalicija na strani Appla, v kateri so republikanski svobodnjaki in demokratska levica.

Povezane novice

Kisli jabolčni spor
21. februar ob 20:00
To je absurden položaj, ko se zasebno podjetje bori z državo za večje pravice državljanov, in ne obratno.
Prijavi sovražni govor