Sprte strani v Libiji oblikovale vlado narodne enotnosti

Novo vlado pod vodstvom premiera Fajeza al Saradža mora v desetih dneh potrditi parlament v Tobruku.
Objavljeno
19. januar 2016 12.49
MOROCCO-LIBYA-CONFLICT-UN-PEACE
Ma. Ja.
Ma. Ja.

Tripoli − Sprte strani v Libiji, ki zasedajo v Tunisu, so oblikovale dolgo pričakovano vlado narodne enotnosti, s katero naj bi naredili konec več let trajajočemu prelivanju krvi.

Kot je sporočil tako imenovani predsedniški svet, so se dogovorili o imenovanju 32 ministrov. Novo vlado pod vodstvom premiera Fajeza al Saradža mora zdaj v desetih dneh potrditi parlament v Tobruku.

Kot smo že pisali, je Libija oktobra 2011 po strmoglavljenju dolgoletnega voditelja Moamerja Gadafija − za kar so s svojo pomočjo in vpletanjem poskrbele zahodne sile − zdrsnila v kaos. Za oblast sta se spopadli dve nasprotni strani, za nadzor nad bogatimi naravnimi viri pa še številne oborožene skupine. Vojaško zavezništvo, ki je vključevalo tudi islamiste, je avgusta 2014 zasedlo glavno mesto Tripoli, vzpostavilo svojo vlado in parlament ter mednarodno priznane oblasti prisililo k begu na vzhod države. Mednarodno priznana vlada pod vodstvom premiera Abdulaha al Tanija ima tako zdaj sedež v pristaniškem mestu Tobruk na vzhodu države, islamistična vlada pa v Tripoliju.

Med sprtima stranema so več mesecev potekali pogovori pod okriljem Združenih narodov. Odposlanec ZN Bernardino Leon je na začetku oktobra predlagal vlado narodne enotnosti, ki bi jo vodil devetčlanski narodni svet, sestavljen iz premiera, petih namestnikov in treh ministrov.

Sprte libijske politične strani so 17. decembra po dolgem odlašanju vendarle podpisale dogovor za končanje političnega razkola v Libiji, ki so ga podprli tudi Združeni narodi. Predstavniki rivalskih libijskih parlamentov so dogovor podpisali v Maroku ob navzočnosti posebnega odposlanca ZN za Libijo Martina Koblerja.