Kitajske vojaške ladje vznemirjajo Tajvan in Japonsko

Tajvan je v visoki pripravljenosti zaradi kitajske letalonosilke, ki je vplula v Tajvansko ožino.

Mo. B., STA
sre, 11.01.2017, 10:50

Tajvan je v visoki pripravljenosti zaradi kitajske letalonosilke, danes poročajo tamkajšnji mediji. V torek pa so tri kitajske vojaške ladje opazili tudi v bližini južne Japonske, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Kitajska letalonosilka Liaoning je vstopila v vode, ki so pod tajvanskim zračnim nadzorom, z jugozahoda ob 7. uri po lokalnem času in plula po ožini proti severu, je sporočilo tajvansko obrambno ministrstvo.

Liaoning in spremljajoči plovila so pluli proti zahodu od sredinske črte 180 kilometrov široke ožine, po navedbah nemške tiskovne agencije DPA še pojasnjuje ministrstvo. Prehod je menda trajal približno deset ur.

»Javnost pozivamo, naj ostane mirna, ker spremljamo situacijo,« je v izjavi še zapisalo ministrstvo.

Vojaške ladje se vračajo na Kitajsko, potem ko so izvedle vaje v Južnokitajskem morju. Njihov povratek se časovno ujema z obiskom tajvanske predsednice Tsai Ing-wen v Srednji Ameriki, kamor je odpotovala z namenom krepitve odnosov z zaveznicami.

Kitajska ima Tajvan za del svojega ozemlja, ki bo nekoč združen z matično državo. Vendar pa je Tsaijeva po prihodu na oblast lani zavrnila koncept »ene Kitajske«, zaradi česar je Peking z novo vlado na otoku prekinil vse stike.

Že v torek pa so tri kitajske vojaške ladje plule v bližini južnega japonskega otoka Kjušu, je sporočilo japonsko obrambno ministrstvo.

Kitajske vojaške ladje so prečkale preliv Tsushima okoli 10. ure po lokalnem času, a ministrstvo je v izjavi obenem pojasnilo, da ladje niso vstopile v japonske obrambne vode.

V ponedeljek pa je osem kitajskih letal, med njimi tudi šest bombnikov H-6, letelo čez preliv, a kršitve japonskega zračnega prostora ni bilo, so po poročanju STA še sporočili z japonskega obrambnega ministrstva.

Prijavi sovražni govor