Teheranski volivci so očitno podprli reformiste

Če bo rezultat vzdržal, bo to pomemben uspeh za Hasana Rohanija, saj se mu obeta bolj naklonjen parlament.
Objavljeno
28. februar 2016 11.17
Mo. B., STA
Mo. B., STA

Teheran – Reformistom in zmernim kandidatom, zaveznikom zmernega iranskega predsednika Hasana Rohanija, se obeta osvojitev vseh 30 poslanskih sedežev v prestolnici Teheran. Tako kažejo izidi po preštetih 90 odstotkih glasov na petkovih parlamentarnih volitvah v Iranu, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Vodja konservativne liste Golam Ali Hadad Adel se je uvrstil na 31. mesto, kar pomeni, da se ne bo uvrstil v parlament, kažejo predčasni izidi na podlagi preštetih 2,6 milijona glasov od skupno 2,9 milijona v prestolnici.

Delni izidi namreč kažejo, da Hadad Adel za kandidatom na 30. mestu zaostaja za več kot 6000 glasov, medtem ko morajo prešteti le še deset odstotkov glasov.

Če bo rezultat vzdržal, bo to pomemben uspeh za Rohanija, saj se glede na delne rezultate tudi iz ostalih delov države obeta morda bolj naklonjen parlament njegovim reformam za nadaljnje odpiranje Irana trgovini s tujino po lanskem zgodovinskem sporazumu z velesilami o iranskem jedrskem programu.

To tudi pomeni, da bo v parlament, kjer imajo sedaj večino konservativci, izvoljenih vseh osem žensk na reformni in zmerni Listi upanja, piše STA.

Na petkovih volitvah so izbirali poslance v 290-članski parlament, od katerih jih 260 izvolijo drugod po državi, kjer pa predsednikovim zaveznikom kaže slabše oziroma dosedanji rezultati kažejo, da v parlamentu morda nobeni skupini ne bo uspelo doseči večine. Od 56 volilnih okrajev, ki predstavljajo približno petino celotnega volilnega telesa, jih je namreč 19 odšlo konservativcem, devet reformistom in 14 neodvisnim. V preostalih 14 bo potreben drugi krog volitev, ker noben kandidat ni osvojil vsaj četrtine glasov. Drugi krog bo predvidoma aprila ali maja.

Iranski volivci so v petek volili tudi 88 članov sveta izvedencev, ki bo izvolil naslednjega vrhovnega voditelja, če bo 76-letni ajatola Ali Hamenej odstopil ali umrl. Tu se zmaga zaenkrat nasmiha reformistom in zmernim kandidatom.

Iransko notranje ministrstvo je že sporočilo, da se je volitev v petek udeležilo najmanj 33 od 55 milijonov volilnih upravičencev, tako da je bila volilna udeležba okoli 60-odstotna. Vse glasove naj bi prešteli do danes. poroča STA.