Teksaška velika porota potrdila obtožnici proti nasprotnikom splava

Obtožnica se nanaša na dokumentarec, ki so ga zdaj v že 11 preiskavah postavili na laž.
Objavljeno
26. januar 2016 09.18
Mo. B., STA
Mo. B., STA

Houston − Velika porota v teksaškem Houstonu je potrdila obtožnici na predlog republikanske tožilke Devon Anderson proti moškemu in ženski, ki sta vpletena v odmevni dokumentarni film nasprotnikov pravice do splava, s katerim so organizacijo Načrtovano starševstvo obtožili prodaje tkiv splavljenih človeških zarodkov, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Film je lani zelo odmeval in republikanci v Washingtonu so hoteli Načrtovanemu starševstvu odvzeti zvezna proračunska sredstva. Demokrati so te poskuse blokirali. Organizacija po obstoječem zakonu že tako ali tako ne sme financirati splavov z zveznimi proračunskimi sredstvi in tega ne počne.

Dokumentarec jo je obtožil prodaje tkiv za dobiček, kar se je prav tako izkazalo za laž po zdaj že 11 preiskavah v različnih zveznih državah. Vodstvo organizacije je priznalo, da so ponekod sprejeli plačila za tkiva, ki so jih posredovali raziskovalnim ustanovam, namesto da bi jih vrgli v smeti.

Vendar pa je pri tem šlo le za povračilo stroškov. Ne glede na to pa od izbruha škandala ne sprejemajo več nobenega denarja za tkiva in stroške pokrivajo iz lastnega proračuna. Načrtovano starševstvo z denarjem iz zasebnih virov pomaga ženskam v ZDA pri splavih, z zveznim denarjem pa pokrivajo druge stroške, povezane z zdravstveno pomočjo ženskam.

Do 20 let zapora

Teksaška tožilka je preiskala delovanje Načrtovanega starševstva in ni ugotovila nobenih kršitev zakona, našla pa jih je pri ustanovitelju organizacije Center za medicinski napredek Davidu Daleidnu in sodelavki Sandri Merritt, ki sta sodelovala pri dokumentarcu.

Obtožnica ju bremeni poseganja v vladne kartoteke in nekaj drugih prekrškov, za kar jima teoretično vsakemu posebej grozi celo do 20 let zapora.

Zagovorniki pravice do splava so medtem v ponedeljek dosegli novo zmago na vrhovnem sodišču ZDA, ki je zavrnilo obravnavo pritožbe države Severna Dakota na razveljavitev zakona iz leta 2013, ki je prepovedalo splav po šestem tednu nosečnosti.

»Zakon o srčnem utripu zarodka« ni nikoli začel veljati, nazadnje pa ga je zavrglo zvezno prizivno sodišče v St. Louisu. Isto sodišče oziroma tričlanski senat članov, ki jih je imenoval republikanec George Bush mlajši, je pred tednom dni zavrglo tudi podoben zakon Arkansasa, ki je prepovedal splav po 12 tednu nosečnosti, še piše STA.