Trije obtoženi zaradi nesreče v nuklearki v Fukušimi

Proces proti trojici bo prvi kazenski postopek glede odgovornosti za katastrofo, ki sta jo pred petimi leti povzročila potres in cunami.

Ma. Ja., STA
pon, 29.02.2016, 11:50
Nesreča v Fukušimi, zaradi katere je bilo domove primorano zapustiti več deset tisoč ljudi, velja za najhujšo jedrsko katastrofo na svetu po tisti v Černobilu leta 1986. V potresu in cunamiju je 11. marca 2011 umrlo 18.500 ljudi, jedrske katastrofe, ki sta jo povzročila, pa uradno ne obravnavajo kot dejavnika, ki bi neposredno povzročil smrt ljudi.

Tokio − Na Japonskem so zaradi katastrofe v jedrski elektrarni v Fukušimi leta 2011 uradno danes obtožili tri nekdanje vodje operaterja nuklearke Tepco, piše Slovenska tiskovna agencija. Gre za prvi kazenski pregon v zvezi s katastrofo.

Tožilstvo je obtožilo nekdanjega predsednika tokijskega elektropodjetja Tepco Tsunehiso Katsumato in dva nekdanja podpredsednika, Sakaea Muta in Ichira Takekura, piše STA. Sojenje je julija lani, takrat že drugič, zahtevala porota, zaradi česar so bili tožilci v skladu z japonsko zakonodajo primorani nadaljevati kazenski pregon. Pred tem so izdajo obtožnice za trojico dvakrat zavrnili, sklicujoč se na nezadostne dokaze in majhne možnosti obsodbe.

Proces proti trojici bo prvi kazenski postopek glede odgovornosti za katastrofo v nuklearki, ki sta jo pred petimi leti povzročila potres in cunami, dodaja STA. Sojenje se bo zaradi obsega dokumentacije, ki jo je treba zbrati, morda začelo šele prihodnje leto, trajalo pa bi lahko zelo dolgo, še piše.

Trojica, ki jo bremenijo profesionalne malomarnosti, zaradi katerega je prišlo do smrti in poškodb, se bo sicer lahko branila s prostosti. Po poročanju japonske javne radiotelevizije NHK se bodo obtoženci izrekli za nedolžne, pri čemer bodo menda navajali, da obsega cunamija, ki je pred petimi leti udaril v severovzhodno obalo Japonske, ni bilo mogoče predvideti.

Pripisovanje krivde

Glede na poročilo, ki ga je lani objavila Mednarodna agencija za jedrsko energijo, je bil ključni dejavnik za nesrečo v Fukušimi zgrešeno zaupanje v jedrsko energijo nasploh. Poročilo je s prstom pokazalo predvsem na pripravljenost na morebitno katastrofo in na to, kako je bila nuklearka načrtovana, pa tudi na nejasno porazdelitev odgovornosti med regulatorji.

Da je šlo pri Fukušimi za katastrofo, ki jo je povzročil človek, in sicer zaradi japonske kulture »refleksivne pokorščine«, je ugotovilo tudi poročilo japonskega parlamenta leta 2012, piše STA.

Jezna japonska javnost pa je s prstom pokazala na udobne povezave med vlado, regulatorji in operaterji jedrskih elektrarn, ki naj bi vodstvo Tepca zaščitile pred obtožbami. Kritiki so zahtevali, da se na odgovornost pokliče okoli 30 uslužbencev Tepca.

Prijavi sovražni govor